Nina (26) maakt Troost Teddy’s van de kledingstukken van overleden dierbaren

Troost Teddy's
Begin 2023 begon Nina met het maken van de Troost Teddy's (Foto: Nina de Vet.)

Mensen helpen met hun rouw, dat was het idee dat Nina de Vet (26) uit Gilze in haar hoofd had. Ze besloot om van de kledingstukken van overleden dierbaren handgemaakte knuffels te maken. Deze bijzondere ‘Troost Teddy’s’ zorgen voor een tastbare herinnering voor nabestaanden.

“Anderhalf jaar geleden ben ik hiermee begonnen”, vertelt Nina. Haar vader overleed toen ze zes jaar was en dat heeft een diepe impact op haar gehad. Jaren later was het een vondst van haar moeder die de inspiratiebron vormde voor wat later het Troost Project zou worden.

“Mijn moeder haalde een oude koffer van zolder, vol met spullen van mijn vader. Zijn bril, badjas en trui, allerlei dingen die ik eigenlijk niet meer heb gezien sinds ik een kind was.” Dat moment heeft Nina enorm geholpen in haar rouwproces en nu wil ze voor anderen hetzelfde doen.

Troost Teddy’s

Het idee om van kledingstukken knuffels te maken, kwam niet zomaar uit de lucht vallen. “Ik merkte dat nabestaanden wel iets wilden bewaren, maar dat een trui in een kast vaak te confronterend is en uiteindelijk alleen maar in de weg hangt. Ik wilde iets creëren wat je bij je kunt houden, zonder dat het te groot of te beladen is”, legt Nina uit.

Zo ontstonden de eerste Troost Teddy’s, knuffels die zowel praktisch als emotioneel betekenisvol zijn. “Het is iets wat je gewoon in een kast kunt zetten, naar kunt kijken of even kunt vastpakken op een moeilijke dag”, voegt ze toe.

Nina’s passie om anderen te helpen blijkt uit haar aanpak. “De eerste knuffel die ik op bestelling maakte, was voor mijn neefje, van de trui van onze opa. Het was mooi om te zien hoe hij reageerde. Dat gaf me het gevoel dat ik dit echt met anderen moest delen.” Met één knuffel is ze is zo’n uur tot anderhalf uur bezig. Inmiddels heeft Nina een aantal vaste patronen voor haar knuffels, zoals een beer, konijn of kat, maar mensen kunnen ook voor speciale verzoeken bij haar terecht. Zo kunnen andere lievelingsdieren, zoals een paard of vogel ook aangevraagd worden.

Meer dan alleen een knuffel

Als geen ander begrijpt Nina hoe kwetsbaar het kan zijn om een kledingstuk van een geliefde af te staan. “Het is best een grote stap om zoiets waardevols aan een ander te geven. Daarom zet ik er ook nooit druk achter. Als mensen tijd nodig hebben om te beslissen, is dat helemaal prima. Ik ben er voor hen wanneer ze er klaar voor zijn.”

Het persoonlijke contact met de nabestaanden is voor Nina enorm belangrijk. Haar creaties zijn meer dan alleen knuffels; ze zijn een manier om herinneringen levend te houden. “Het is toch een emotioneel proces en ik wil dat mensen zich daar prettig bij voelen. Voor mij is het alsof ik met iets heel kostbaars werk, bijna alsof ik met diamanten werk.”

Liefdevolle taak

Het maken van de Troost Teddy’s is voor Nina een liefdevolle taak, maar geen fulltime bezigheid. “Het is niet mijn hoofdwerk”, vertelt ze. “Ik vind het mooi als er zo nu en dan een verzoek binnenkomt, maar het hoeft voor mij geen grote onderneming te worden. Het is iets wat ik met zorg doe, omdat het waardevol is voor de mensen die het ontvangen.” De reacties die ze krijgt, zijn hartverwarmend. “Mensen zijn vaak ontzettend dankbaar. Ze sturen me berichten waarin ze vertellen dat de knuffel hen echt helpt. Dat is het mooiste wat je kunt horen.”

Troost Teddy's
Naast beertjes maakt Nina ook kussentjes van de kleding van overleden dierbaren (Foto: Nina de Vet).

LEES OOK:
Een rolstoelbus voor de 4-jarige Lizz: ‘Het kan ons leven en dat van Lizz echt heel erg veranderen’

Angela Weisz