Wethouder Rik Grashoff, die het project basisbaan onder zijn hoede heeft, legde uit dat het oorspronkelijke plan te beperkt was. Slechts 50 Tilburgers in de bijstand konden van dit traject gebruikmaken, en na twee jaar dreigde een terugkeer naar de bijstand. “Het voorstel voor basisbanen is een complexe kwestie. We willen voorkomen dat mensen na zo’n traject weer terugvallen in de bijstand,” aldus Grashoff.
Daarom is besloten om het concept van de basisbanen te combineren met de ontwikkelbanen. Dit betekent dat Tilburgers een ontwikkelbaan van drie jaar aangeboden krijgen. Deze banen zijn tijdelijk en worden aangeboden via de Diamantgroep, een organisatie die gespecialiseerd is in het begeleiden van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Het idee is dat deelnemers na die drie jaar doorstromen naar een vaste baan. Als dat niet lukt, krijgen ze een basisbaan met een vast contract.
Van ontwikkelbaan naar vaste baan
Een ontwikkelbaan is als het ware een tijdelijke baan van drie jaar waarin je werkervaring opdoet en de kans krijgt door te stromen naar een gewone baan. Lukt dat niet, dan kun je overgaan naar een basisbaan, die je vaste werkzekerheid biedt. Waar een ontwikkelbaan draait om groeien en leren, geeft een basisbaan vooral rust en stabiliteit zonder verdere druk om door te groeien. Dit systeem moet ervoor zorgen dat je niet zomaar terugvalt in de bijstand en biedt een vangnet als het niet lukt om zelfstandig aan de slag te gaan. De gemeente wil hiermee meer Tilburgers helpen om duurzaam aan het werk te blijven.
Beleidsmedewerker Floor Slaats legde uit dat er nu meer werkplekken beschikbaar zijn, zoals bij Dierenopvang Hart van Brabant en het kringloopbedrijf La Poubelle. Hiermee biedt de gemeente meer Tilburgers een kans om aan de slag te gaan.
Kritische vragen
Tijdens de bijeenkomst kwamen er ook kritische vragen naar voren. Hans Kokke van de SP vroeg zich af waarom mensen niet direct een basisbaan kunnen krijgen, zonder eerst door een ontwikkelbaan te gaan. Tristan Karsbergen van de gemeente legde uit dat dit te maken heeft met kosten. “Het is simpelweg niet haalbaar om iedereen direct een basisbaan te geven zonder dat daar iets tegenover staat”, zei hij.
Dina Poortier-Bruin (FvD) stelde de vraag wat er gebeurt als er meer vraag is naar basisbanen dan er plekken zijn. De gemeente gaf aan dat ze in dat geval terug naar de gemeenteraad gaan om te kijken of er uitbreiding mogelijk is. Ook werd besproken dat er vanaf 2026 landelijk meer geld vrijkomt voor dit soort banen, waardoor het project verder uitgebreid zou kunnen worden.
Gemeenteraad moet toestemming geven
Op 10 oktober wordt duidelijk of het plan doorgaat. Dan moet de gemeenteraad goedkeuring geven voor de verdere uitrol. Als dat gebeurt, kan Tilburg binnenkort beginnen met het bieden van meer kansen aan mensen in de bijstand.
De gemeente hoopt met deze aanpak niet alleen meer mensen aan het werk te helpen, maar ze ook een stabiele toekomst te bieden. De komende maanden zullen uitwijzen of de gemeenteraad en andere betrokken partijen dit plan ondersteunen en of het uiteindelijk succesvol zal zijn.
LEES OOK:
Van uitkering naar werk, van hopeloos naar nuttig: Melanie (33) kreeg een basisbaan