‘Het gaat vandaag om veiligheid,’ sprak Dimitri Kruik, ProRail-directeur regio Zuid tijdens de onthulling van de spoorwegflitsers in Oisterwijk. Hij noemt de spoorwegovergang ‘een van de meest risicovolle plekken van de buurt’.
Niet voor niets werkt ProRail al langere tijd samen met gemeenten en provincies in Nederland om de veiligheid bij spoorwegovergangen aan te scherpen. Op veertig plekken in vijfentwintig gemeenten zijn deze camera’s opgehangen. Drie daarvan dus in Oisterwijk.
Forse boetes
Mocht hier nu een trein aankomen — bellen rinkelen, lampen knipperen — en de automatische halve overwegbomen zakken al langzaam naar beneden, word je beboet als je nog vlug oversteekt. En wat kost dat grapje je dan? 300 euro voor automobilisten, 210 euro als je op de scooter rijdt.
Ook voetgangers en fietsers worden wel op de foto gezet door de spoorwegflitsers in Oisterwijk, maar krijgen geen boete. De beelden worden bekeken door boa’s.
Gedragsverandering
Wethouder Anne Christien Spekle hoopt met deze camera’s vooral bewustzijn te creëren. ‘‘De veiligheid en de leefbaarheid staan centraal in Oisterwijk. Mensen die het rode licht nu nog negeren, worden op de foto gezet en beboet. Hierdoor hopen de gemeente Oisterwijk en ProRail wat bewustzijn te creëren en een gedragsverandering in gang te zetten.’’
LEES OOK:
Flitscamera’s bij spoorwegovergangen moeten veiligheid bevorderen
Flitspaal bij spoorovergang Rijen: 300 euro boete voor snel oversteken