Rijen krijgt met nieuwe woonwijk ‘Tussen de Leijen’ maar liefst 375 nieuwe woningen

Tekening ontwerp nieuwe woonwijk 'Tussen de Leijen' in Rijen

De Raad van State heeft eindelijk uitspraak gedaan in een zaak die al ruim anderhalf jaar loopt. Er is groen licht voor de nieuwe wijk ‘Tussen de Leijen’. Volgend jaar moet er geboden kunnen worden op rijtjeswoningen, tweekappers en vrijstaande huizen.

‘‘Het is weer een mooi voorbeeld van hoe het komt dat de bouw in Nederland vaak zo lang duurt’’, aldus Jeroen Leemans, woordvoerder van de gemeente Gilze en Rijen. Ruim twee jaar geleden ontving de Raad van State een beroepsschrift tegen het bestemmingsplan. Nu het dossier bovenop de stapel is beland, heeft de Raad op 25 september uitspraak gedaan. De gemeente is in het gelijk gesteld. Hiermee is het bestemmingsplan onherroepelijk en komen er 375 nieuwe woningen aan de oostzijde van Rijen. ‘Tussen de Leijen‘ zal de wijk gaan heten.

Het streven is om eenderde van de woningen sociale huur te maken. Lange tijd was het de vraag of de woningen er kwamen. ‘’Op 1 februari 2022 is het oorspronkelijke bestemmingsplan vastgesteld’’ herinnert Leemans zich. ‘’Daarna is er beroep aangetekend bij de Raad van State. In de loop van 2022 kwam er een tussenuitspraak, waarna er een herstelbesluit werd genomen in januari 2023. Vanaf toen was het wachten op de uitspraak die nu is geweest.’’

Bouw stimuleren

De gemeente doet er alles aan om bouwen te stimuleren. ’’Je hoort hier de signalen die je ook in andere gemeentes hoort. Er is krapte op de woningmarkt, een beperkt aanbod. Inwoners zeggen in de eigen gemeente te willen wonen, maar daar komt zo weinig vrij. In Hulten kan heel beperkt gebouwd worden door de vliegbasis, dit geldt ook gedeeltelijk voor Molenschot. In Gilze is er de afgelopen jaren volop gebouwd, en nog steeds. Momenteel wordt Gilze Zuidwest gebouwd. Dus in alle dorpen gebeurt van alles.’’

‘Tussen de Leijen’ komt in het gebied tussen de Hannie Schaftlaan, Zwarte Dijk en de Mosstraat. De wijk sluit daarmee aan op de bestaande woningbouw aan het Sporkt, Breebroek en de Wouwerbroek.

De gemeente verwacht in het eerste kwartaal van 2025 te starten met het bouwrijp maken van de grond.

LEES OOK:
Het is definitief: zó wordt het nieuwe Wilhelminaplein in Rijen

Thomas de Zeeuw