Willem II gaat ook tegen PSV uit van eigen kracht

Kristof Aelbrecht tijdens de eerste training van dit seizoen (foto: Geert van Erven)

Willem II neemt het zaterdagmiddag in een uitverkocht stadion op tegen regerend landskampioen PSV. Een pittige wedstrijd, met een andere trainer langs de lijn, maar de Tilburgers gaan ook in deze wedstrijd uit van eigen kracht.

Het leek nog even spannend te worden of Willem II kon beschikken over een fitte selectie voor de wedstrijd tegen PSV. Pas op de vrijdagochtendtraining werd weer op de ‘normale manier’ getraind, want daarvoor waren er allerlei pijntjes. “Het lijkt erop dat iedereen inzetbaar zal zijn. Donderdag was dat nog niet, maar vandaag op de training heeft iedereen groen licht gekregen om deel te nemen”, vertelt Kristof Aelbrecht. Nee, dit keer geen Peter Maes, want door zijn schorsing mag hij ook de pers niet te woord staan.

Maes mag dan niet op de bank zitten of in de kleedkamer komen, maar de voorbereiding is volgens zijn vervanger niet veel anders geweest. “We hebben dat op dezelfde manier ingevuld. Het enige wat een verschil maakt, is die anderhalf uur morgen tijdens de wedstrijd. Ik zal een x-aantal taken van een hoofdtrainer over moeten nemen. En ik zeg het ook bewust zo, want het is niet zo dat ik ineens de hoofdtrainer ben.” Het gat dat Aelbrecht achterlaat, wordt ingevuld door Arjan Swinkels. 

Rijk PSV-verleden

De assistent-trainer heeft een rijk verleden bij de tegenstander van aankomende zaterdag. Hij was er twee periodes actief, een als coördinator en de andere als trainer. “Ik heb samengewerkt met Stijn Schaars en keeperstrainer Kevin Begois. In mijn tweede periode werkte ik met Bakayoko en Saibari. Die jongens zaten toen bij Jong PSV. In mijn eerdere periode trainde ik een lichting met Obispo, Teze en Gakpo. Ik ben daar opgeleid als trainer, dus natuurlijk is dat een speciale wedstrijd.”

Met PSV komt er een titelkandidaat op bezoek in Tilburg. Een op voorhand hele lastige wedstrijd, maar volgens Aelbrecht wijken de Tricolores niet zomaar af van hun plan. “Ik denk dat we in elke wedstrijd die we gespeeld hebben een bepaald plan hadden. We willen verdedigend bij elkaar zitten, waardoor we een blok vormen en vanuit daar agressiviteit willen tonen. Dat zal niet anders zijn dan tijdens de andere wedstrijden, waaronder tegen Feyenoord in De Kuip.”

Een grote stap

Aanvallend verwacht de trainer wel wat anders. “Wat wel een degelijk verschil is, is het spel aan de bal. Waar we in de eerste wedstrijd vrijwel weinig dezelfde kleur vonden, vind ik dat we de laatste weken daar echt wel een grote stap in hebben gemaakt. Wij hoeven daarin niets anders te doen. Aan de bal verwacht ik dat de ploeg beter gaat spelen dan tegen Feyenoord. We hebben progressie geboekt, dat zie je heel duidelijk.”

Willem II wil dus uitgaan van eigen kracht. Ook al komt er met PSV een hele goede ploeg naar het Koning Willem II stadion, wil Aelbrecht niets weten van aanpassen. “Je zit de hele week te denken over verschillende scenario’s. Ik denk dat dat een goed teken is. Er is een bepaalde basis waarin de spelers geloven. Natuurlijk kennen we de kracht van PSV, dat weet iedereen. Zij doen bepaalde dingen in hun aanvalsspel en daar zijn we op voorbereid.”

Willem II en PSV trappen zaterdagmiddag om 16:30 uur af. 

LEES OOK:
Willem II verliest in knotsgekke wedstrijd van FC Utrecht

Pieter Soethout