Bomen afgestorven door wateroverlast: 181 bomen Stadspark Oude Dijk moeten wijken

Stadspark Oude Dijk
Het park vanaf boven (foto: Gemeente Tilburg).

Stadspark Oude Dijk heeft de tand des tijds niet ongeschonden doorstaan. Onder andere de dichte begroeiing en het gebrek aan licht hebben ervoor gezorgd dat het park steeds minder uitnodigend wordt. De gemeente heeft plannen om het park weer aantrekkelijk te maken, maar dat blijkt nog best een uitdaging. Tot overmaat van ramp blijkt de natte winter van vorig jaar funest voor bijna tweehonderd bomen in het park.

Nu voelt Stadspark Oude Dijk, met zijn imposante bomen en dichte beplanting, bijna verstikkend. De bomen staan te dicht op elkaar en concurreren om licht en lucht, wat leidt tot een afname van de biodiversiteit. Bloemen bloeien nauwelijks nog, en veel struiken krijgen niet genoeg zonlicht. Dit probleem is niet alleen zichtbaar in het groen; de ruimte rondom het park heeft ook te lijden onder verwaarlozing.

Bomen afgestorven

De bankjes staan er verlaten bij en de weinige bezoekers lijken haast te maken. Het park is in verval geraakt, maar een nieuwe toekomst lonkt. Een belangrijk onderdeel is het grote aantal bomen dat binnenkort wordt gekapt. Maar liefst 181 bomen verkeren in zo’n slechte staat dat ze nog deze winter uit het park moeten verdwijnen. De bomen hebben te lang in vochtige grond gestaan, waardoor ze voor een deel zijn afgestorven.

De gemeente ziet dit bovendien als een noodzakelijke stap om meer licht en ruimte te creëren. De te dichte boombeplanting heeft ervoor gezorgd dat zonlicht nauwelijks de bodem bereikt, waardoor de biodiversiteit in het park verder afneemt.

Speelplek en centraal ontmoetingsveld

De plannen gaan niet alleen over het kappen van bomen. Er zijn plannen om de openbare ruimte rondom het park te verbeteren. Sommige wandelpaden worden verlegd om de indeling logischer en prettiger te maken en alle ingangen van het park krijgen een upgrade, zodat het park ‘overal even uitnodigend’ aanvoelt.

In het nieuwe ontwerp moet het park een speelplek voor kinderen krijgen. Het geliefde voetbalveld met kunstgras blijft behouden, een opluchting voor de sportievelingen in de buurt. Nieuw is een centrale ontmoetingsplek, bedoeld voor kleine evenementen en, wie weet, een ijscokar op zonnige dagen.

Veel overlast

Desondanks blijven er zorgen over het park. Overlast door daklozen, drank- en drugsgebruik en afval hebben een slechte reputatie gecreëerd. Dit leidt ertoe dat steeds minder mensen het park durven te bezoeken, wat de overlast verder vergroot. De vicieuze cirkel van meer overlast en minder bezoekers versterkt de problemen.

Bovendien is ondanks de mooie plannen de vele wateroverlast in Stadspark Oude Dijk een groot probleem. Het park ligt laag, waardoor het snel volloopt bij hevige regenval.

De gemeente wil het aantal te kappen bomen zo beperkt mogelijk houden, maar geeft wel aan dat er nog wat extra bomen moeten wijken om het park toegankelijker en overzichtelijker te maken. Hoeveel dat er precies zijn, is nog niet bekend. Wel komen er in het nieuwe park nieuwe bomen voor terug.

Definitief ontwerp volgt

De komende weken worden de laatste puntjes op de i gezet voor het definitieve ontwerp van het park. Op woensdag 4 december wordt dit plan gepresenteerd tijdens een informatieavond. Iedereen die geïnteresseerd is, kan die datum alvast in de agenda zetten. De officiële uitnodiging volgt in november.

LEES OOK:
Kloostercomplex Oude Dijk bekroond tot mooiste gebouw van Tilburg

Edita Saakian