Tekenles brengt ouderen samen tijdens Week tegen de Eenzaamheid: ‘Ik teken het gevoel van mij af’

ouderen
Deelnemers laten trots hun tekeningen zien (foto: Jessica Donders)

Stichting Stoute Schoenen organiseert creatieve workshops voor senioren, met als doel talent te ontwikkelen en mensen met elkaar in contact te brengen. Ouderen konden in wijkcentrum Koningshaven deelnemen aan een tekenles die op de laatste dag van de Week tegen de Eenzaamheid werd georganiseerd.

Tijdens de les kregen de aanwezige ouderen verschillende opdrachten van initiatiefnemer Jessica Donders. Ze werden op een speelse manier uitgedaagd om iets te doen wat buiten hun comfortzone ligt en op een nieuwe manier contact te maken. Zo moesten ze elkaar natekenen met een zwarte stift, waarbij ze slechts één lijn mochten gebruiken, zonder naar het papier te kijken en met de volledige focus op het gezicht van de ander. Daarna creëerden ze een kunstwerk in de stijl van Picasso, waarbij ze gebruikmaakten van gekleurd papier.

Nieuwe vriendschappen

Tijdens de les werden er volop verhalen uitgewisseld. Jessica Donders: “Het belangrijkste aspect van dit initiatief is het delen van persoonlijke verhalen. Door met kunst bezig te zijn, ontstaan er andere gesprekken dan wanneer je samen een kopje koffie drinkt.” Daarnaast worden er vriendschappen gesmeed door dit soort activiteiten. “Twee dames waren ontzettend blij dat ze elkaar hadden gevonden, omdat ze allebei een verlies te verwerken hadden.”

De ouderen ontdekten nieuwe kanten van zichzelf en elkaar, terwijl
ze verhalen deelden die vaak verborgen blijven in het dagelijks leven. Voor sommige mensen heeft het een therapeutisch effect. Eén van de deelnemers stelde zichzelf open bij de evaluatie na de les: “Twee jaar geleden overleed mijn vrouw. Sindsdien bezoek ik vaak haar graf en begin ik daar te tekenen. Ik teken mijn gevoel van me af; het geeft rust in mijn hoofd, hoe vreemd dat misschien ook klinkt,” vertelt hij.

LEES OOK:
Resto VanHarte roept buurtbewoners op voor gezellige buurtmaaltijd in Tilburg

Soleil Vroom