Afgesloten wegen en flink omrijden: Jolanda is klaar met werkzaamheden bij rotondes in de Reeshof

rotonde reeshof
De werkzaamheden aan de rotonde Reeshofweg - Koolhovenlaan zijn volop bezig (Foto: Omroep Tilburg).

Jolanda is er – net als een hoop andere bewoners van de Reeshof – helemaal klaar mee: ‘normale’ rotondes die omgebouw worden tot nieuwe voorrangsrotondes. Momenteel wordt er op twee verschillende plekken in het stadsdeel gewerkt aan deze rotondes en moet er dus rekening gehouden worden met afgezette wegen en omleidingsroutes. “Het is hier echt een doolhof geworden.”

Jolanda Nijenhuis, acht jaar bewoner van de Reeshof, maakt zich zorgen over de werkzaamheden aan de nieuwe fietsrotondes in haar wijk. Sinds 30 september wordt er gewerkt aan de ombouw van een aantal rotondes en dit zorgt voor veel frustratie bij de bewoners. “Over het algemeen vind ik de nieuwe voorrangsrotondes levensgevaarlijk”, zegt Jolanda direct. “Fietsers hebben nu voorrang van alle kanten, links en rechts. Met al die fatbikes erbij is het niet te overzien. Zeker nu het weer vroeger donker wordt en als het slecht weer is, is het al helemaal link.”

De Tilburgse Celine, beaamt dat en noemt de nieuwe rotondes ‘onveiliger’. “Met name de twee rijrichtingen in combinatie met elektrische fietsen. Mijn reactievermogen is best goed, maar die twee rijrichtingen vind ik een crime.”

‘Totaal niet veilig’

De gemeente Tilburg voert de veranderingen door om de fietser een betere plaats in het verkeerssysteem te geven en om het comfort van fietser en voetganger te verbeteren. Maar Jolanda ziet het anders: “Ik vind het juist voor automobilisten totaal niet veilig. Fietsers kijken niet meer uit, want ze hebben gewoon voorrang en gedragen zich daarnaar.”

Naast de zorgen om de veiligheid, hebben de werkzaamheden ook een flinke impact op het dagelijks leven van de bewoners. Momenteel zijn er tot vrijdag 18 oktober werkzaamheden aan de rotondes Reeshofweg – Koolhovenlaan en Middeldijkdreef – Monsterstraat. Zo moet Jolanda zelf flink omrijden om op haar werk in Oisterwijk te komen. “Ik woon aan de rand van de Reeshof, dicht bij Dongen. Normaal ben ik met de auto binnen twee minuten op de Burgemeester Letschertweg en dan rijd ik zo naar Oisterwijk. Nu moet ik eerst helemaal door de helft van de Reeshof, langs de Bredaseweg en dan via Ringbaan Zuid of de A58. Het scheelt me elke dag heel wat kilometers”, legt ze uit.

Dat geldt ook voor het openbaar vervoer, laat Celine weten. “De bushaltes zijn ook deels buiten gebruik, waardoor oudere mensen, zoals mijn moeder, minder mobiel zijn.” Vertraagde en uitgevallen stadsbussen zijn geen uitzondering meer. “Iedereen in de ochtendspits heeft extra stress van de verkeerschaos.”

Eigen oplossing

“Ik heb een bewonersbrief gekregen, maar veel mensen die aan de omleidingsroutes wonen, hebben die niet gehad”, vervolgt Jolanda. De frustratie is inmiddels zo hoog opgelopen dat enkele buurtgenoten zelf een oplossing hebben bedacht om de wijk beter bereikbaar te maken. “We hadden een paaltje laten zakken bij een fietspad zodat we daar met de auto door konden. De hele buurt was blij, het scheelde heel wat omrijden. Maar donderdagavond kwam ik thuis en zie ik dat ze overal zware betonnen blokken hebben neergelegd.”

Twee officiële klachten

Jolanda heeft meerdere keren contact opgenomen met de gemeente, maar voelt zich niet gehoord. Een woordvoerder van de gemeente Tilburg laat aan Omroep Tilburg weten dat zij inderdaad tientallen klachten heeft ontvangen over de nieuwe fietsrotondes. “Dit was met name voordat de werkzaamheden waren begonnen.” In totaal zijn er maar twee officiële klachten ingediend. Ook heeft de gemeente ‘klachten’ in de vorm van vragen gekregen, deze heeft zij gebundeld en beantwoord op de gemeentesite.

“Dat kan niet kloppen”, zegt Jolanda. “In onze buurtapp alleen al zijn er zoveel mensen die een klacht hebben ingediend. Ook via de FIXI-app zijn er meerdere meldingen gedaan.” Volgens haar wordt er simpelweg niet goed nagedacht over de impact op de bewoners. “Ik heb tegen de gemeente gezegd: dit zijn gevaarlijke situaties. Iedereen zoekt nu z’n eigen weg, wat moet je anders? Het is hier echt een doolhof geworden.”

LEES OOK:
Aanleg twee nieuwe voorrangsrotondes in Reeshof begonnen: ‘Het is een puinhoop’

Angela Weisz