Charif richt samen met drie vrienden een Tilburgse zaalvoetbalvereniging op

Het nieuw opgerichte Tilburg City FC (foto: Charif Chadid)

Tilburg heeft sinds kort niet één, maar twee zaalvoetbalverenigingen. Zonder het van elkaar te weten, waren twee groepen er tegelijkertijd mee bezig. Charif Chahid en drie vrienden richtten Tilburg City FC op, en de Tilburger, die zelf in het team speelt, heeft grote ambities. “We willen binnen vier of vijf jaar in de eredivisie spelen.”

De Tilburgse Charif vond het maar vreemd: Tilburg is de zevende stad van Nederland, maar had geen zaalvoetbalvereniging. Daar moest verandering in komen. Dus trok hij de stoute schoenen aan en richtte hij Tilburg City FC op. “Wij vinden dat de stad Tilburg, met zoveel talentvolle voetballers, een zaalvoetbalclub verdient. Wij hebben heel vaak zaalvoetbalspelers geleverd voor het Nederlands elftal. Maar die voetballen in Eindhoven of Den Bosch.”

Andere verenigingen in de regio

“Vaak zijn het jongens die niet meer spelen, die al jarenlang roepen dat ze een eigen vereniging moeten starten. Het bleef maar bij een wens, en echte stootkracht en daadkracht om er werk van te maken ontbraken. De noodzaak was er niet, omdat er andere verenigingen waren in de regio’s rondom Tilburg.”

Charif voetbalde al twee jaar in een recreatief team, maar hij wilde het graag serieuzer aanpakken. “Ook in ons eigen team zitten jongens die heel goed kunnen voetballen, en dan is het zonde dat we niet op een ander podium spelen. Met de combinatie dat er nog geen vereniging was en we in ons eigen team al zoveel talent zagen, dachten we: we moeten iets gaan oprichten.”

Veel positieve reacties

Het bleek meteen een groot succes, ook al moeten andere Tilburgers nog even wachten voordat ze zich bij de vereniging kunnen aansluiten. “Toen we het bekendmaakten, kwamen er gelijk allerlei mensen naar ons toe of er al een jeugdteam, een team voor ouderen of een damesteam was. We kregen meteen veel positieve reacties.” Dat vindt de 30-jarige uit Tilburg West niet gek. “In het zaalvoetbal kom je vaker aan de bal. Het is eigenlijk een mix van straatvoetbal en veldvoetbal, waarin je toch moet werken met systemen en formaties. Het is perfect voor voetballers met iets te veel liefde voor de bal”, vertelt Charif met een knipoog.

Er is dus genoeg vraag, maar voor nu komt al die belangstelling een stukje te vroeg. “We willen zaalvoetbal aan alle inwoners van Tilburg aanbieden, maar we zijn bewust begonnen met één team om het rustig op te bouwen.”

Maatschappelijke rol

Het is wel de bedoeling dat dit ene team zo snel mogelijk op een zo hoog mogelijk niveau speelt. Aan ambitie geen gebrek bij Charif: “We durven voor onszelf de doelstelling uit te spreken dat we over twee jaar op het een-na-hoogste niveau spelen. En na vier of vijf jaar willen we echt in de eredivisie staan.”

Aan sportieve ambities geen gebrek, maar ook de maatschappelijke rol van de vereniging neemt Charif erg serieus. “Op termijn willen we er ook zijn voor jongeren uit een minder sociaaleconomisch milieu. Die hebben misschien niet de kans om zomaar mee te doen, maar ook voor die groep willen we er zijn.”

Tilburgse derby

De eerste wedstrijd tussen het team van Charif en het andere Tilburgse team heeft inmiddels al plaatsgevonden. Tilburg City FC verloor met 2-3 van PTF’24. “We waren er al bang voor, want we kennen elkaar. We wisten dat ze zich vanaf minuut één zouden laten inzakken om te loeren op de counter. Onze spelers zijn technisch misschien wat vaardiger, maar zij zijn weer beter in de organisatie en hebben een hele goede keeper.”

Pieter Soethout