Cybercrime: vorig jaar 21.500 Tilburgers online opgelicht

De aangeefster zag een advertentie dat iemand een kamer te huur aanbood in Tilburg. De aangeefster kreeg toen contact met de man, die later wordt verdacht van oplichting bij de verhuur van een kamer.
(foto: Omroep Tilburg)

Eén op de tien Tilburgers van 15 jaar en ouder werd in 2023 slachtoffer van online oplichting. Dat zijn 21.500 mensen uit de gemeente Tilburg, blijkt uit cijfers van het CBS. Om mensen tegen deze wandaden te beschermen, voert de Rijksoverheid een campagne tegen cybercrime: ‘Laat je niet interneppen’.

Ze doen zich voor als een ander, maken misbruik van je emoties, gebruiken tijdsdruk, doen alsof er een noodgeval is, bieden een buitenkansje, maken het persoonlijk, maar zijn bovenal heel erg vriendelijk. Internetcriminelen doen alles om geloofwaardig over te komen bij hun slachtoffers. Als de dader zich voordoet als iemand anders met het doel om geld of toegang tot persoonsgegevens te krijgen, is er sprake van phishing. Voor deze veelvoorkomende vorm van cybercrime waarschuwt de overheid tijdens cybersecuritymaand oktober.

Online criminaliteit is er in vele soorten en gradaties. De meest voorkomende categorie is online-oplichting en fraude. 6,9% van alle online criminaliteit is aankoopfraude. Dit was in 2023 zo, maar exact hetzelfde percentage werd bij het onderzoek in 2021 gemeten. Andere categorieën zijn hacken, online bedreiging & intimidatie en ‘overige online delicten’.

Mannen en vrouwen, omaatjes en jongelui

Mochten mannen en vrouwen weleens plagerig redetwisten over welk geslacht het goedgelovigst is, worden ze allebei uit de droom geholpen. Mannen en vrouwen blijken even vaak slachtoffer van online criminaliteit te zijn. In gelijke mate krijgen ze met verschillende delictssoorten te maken. Mannen 0,3% meer, blijkt uit de cijfers. Alleen van online stalken zijn vrouwen vaker slachtoffer.

En mocht de aanname bestaan dat alleen oude omaatjes in de vallen der webcriminelen trappen, wordt ook dat ontkracht door de cijfers. De leeftijdsgroep die het vaakst met online criminaliteit te maken krijgt zijn de 15 tot 25-jarigen met 18,2 procent. 65 jaar en ouder is ‘slechts’ 11,1 procent.

Twee op de drie Nederlanders van 15 jaar en ouder hebben in 2023 ten minste een keer een phishing e-mail- of ander bericht ontvangen. Hier vind je meer informatie over hoe je online misleiding kunt herkennen. Ook staat op deze website waar je hulp kunt vinden als dat nodig is.

LEES OOK:
Helft minder meldingen van cybercrime dan vorig jaar in Tilburg

Thomas de Zeeuw