Wijkagent Erwin vlogt er op los: “Het moest van de baas”

Foto: Vanessa Spaanderman

Je hebt hem vast wel eens voorbij zien komen op het Instagram-account @wijkagenten_tilburgcentrum_nw: de goedlachse Erwin van Erve. Sinds 2021 neemt hij samen met zijn collega’s volgers mee in zijn werkdagen als politieagent.

“Nu ik toch in de wijk ben, ga ik op bezoek bij iemand met wie ik een stopgesprek moet voeren, voordat het erger wordt. Ik ben benieuwd of hij thuis is en open doet, want gisteren had hij daar geen zin in. We gaan het zien, tot later”, vertelt Erwin van Erve vrijdagochtend 11 oktober op de Instagram-story van @wijkagenten_tilburgcentrum_nw. Het is van de vele filmpjes die wijkagent Erwin tijdens zijn werkdag deelt. Al ruim 28 jaar is hij werkzaam als agent.

Vloggen voor de baas

Het idee om te gaan vloggen kwam van zijn leidinggevenden, die wilden dat burgers meer inzicht kregen in het werk van de politie. Het begon ooit op Twitter, en later kwam Instagram erbij. “Veel van mijn collega’s wilden het niet doen. Ik heb toen besloten het wel te proberen, en langzaam heeft het zich ontwikkeld tot wat het nu is,” legt Erwin uit.

Inmiddels wordt Erwin vaak herkend. Wie aan de politie in Tilburg denkt, denkt automatisch ook aan hem. “Dat is best leuk hoor. Zelfs in je vrije tijd hoor je soms iemand roepen: ‘Hé Erwin!’. Dan denk ik: ken ik jou? Soms voelt het alsof je een bekende Nederlander bent. Gelukkig gebeurt het niet vaak, maar ik vind het wel leuk. Dan vragen ze om een foto, omdat ‘ons mam jou volgt en dat heel leuk zal vinden’.”

Meldingen via DM

Het openlijk delen van zijn werkdag heeft een nieuwe manier opgeleverd om contact op te nemen met de politie. Niet iedereen belt namelijk de politie of stapt het bureau binnen. Daarnaast krijgt Erwin via zijn account ook extra ogen in de wijk. Toch waarschuwt hij dat je bij urgente zaken altijd 112 moet bellen. “Een keer kreeg ik de heftigste melding ooit via Instagram. Gelukkig was ik aan het werk, want ik maak mijn volgers duidelijk dat ik niet 24/7 beschikbaar ben. Een vrouw stuurde me dat haar vriend naar het spoor was gelopen en had aangegeven dat hij zichzelf van het leven wilde beroven,” vertelt Erwin. Hij reageerde meteen en ging naar het spoor.

“Daar vond ik hem. Hij zat inderdaad aan de zijkant van het spoor, en zijn fiets lag in de berm. Gelukkig hebben we hem daarvan kunnen weerhouden. Dit laat zien waarom mensen in zulke gevallen echt 112 moeten bellen. Stel dat ik niet aan het werk was geweest en deze melding niet had gezien,” zegt Erwin bezorgd.

Zwaar beroep

De politie is de laatste tijd veel in het nieuws vanwege de acties die ze voeren voor een regeling voor vervroegd pensioen. Erwin vindt het belangrijk dat ze gezamenlijk een beter pensioen proberen af te dwingen. “Officieel valt de politie niet onder de categorie ‘zware beroepen’, waardoor we geen vervroegd pensioen of vergelijkbare regelingen krijgen. Maar het werk is zwaarder dan mensen vaak denken. Vergeleken met de brandweer moeten wij bijvoorbeeld veel vaker worden ingezet. We lopen ook eerder het risico op een steekpartij of dat er een kogel om onze oren vliegt. Dan zit er weer een collega thuis met een dik oog of een gekneusde rib,” aldus Erwin.

Toch is hij niet bang voor zijn werk. “Ik ben een echte mensenmens. Ik behandel iedereen met respect, en dat krijg je ook terug van de mensen op straat. Zelfs de grootste junks zeggen: ‘Erwin, gij zijt een eerlijke politieman‘.”

LEES OOK:
Politie komt in actie: ‘Niet tot 68e achter boeven aan’

Vanessa Spaanderman