Club de Spoel viert laatste reünie met groot feest in Tilburg

George van den Bosch en Walter de Wit voor het gebouw van de oude Spoel Foto gemaakt door: Soleil Vroom

De iconische dansclub De Spoel in Tilburg organiseert aanstaande zaterdag voor de allerlaatste keer de befaamde Reünie. Onder leiding van George van den Bosch en Walter de Wit wordt er in club Smederij nog één keer groots gefeest om deze traditie in stijl af te sluiten.

De afgelopen drie edities waren een succes. De discolampen gingen aan, oude dj’s uit het verleden traden op, en de klassiekers uit de platencollectie werden gedraaid. Voordat je het wist, stonden de (oud-)Tilburgers, voor wie De Spoel in de jaren 80 een stamkroeg was, weer in de rij. Om kwart over drie stonden de zestigers nog steeds op de dansvloer. Op een groot scherm werden foto’s getoond van de Spoelers in hun hoogtijdagen, 35 jaar geleden. “Hé, ben jij dat?!” klonk het regelmatig uit de zaal.

Herleving van de oude sfeer

De sfeer van de oude Spoel-avonden werd zorgvuldig nagebootst. De derde editie was, met uitverkochte kaartjes, een avond die volgens George, eigenaar van De Spoel, niet had hoeven eindigen: “Helaas kun je niet de hele nacht doorgaan, maar dit was zo’n avond waarop alles klopte. Het voelde als een Spoel-avond van toen.”

Het oude café was eenvoudig, zonder flitsende lichten, pratende dj’s of extra poespas. “Nee, het was donker met een paar spots. We wilden iets intiems, en daarom was Club Smederij de perfecte locatie.” Veel oude vrienden zagen elkaar na jaren weer terug. Complete studentenhuizen kwamen weer samen, en oude vriendengroepen stonden opnieuw bij elkaar. Walter, medeorganisator van de reünies, vertelt: “Oude bekenden konden zich even weer jong voelen en teruggaan naar die tijd.” In De Spoel stonden vroeger blokken waarop jongens konden staan om beter zicht op de dansvloer te hebben. Deze verhogingen werden speciaal voor de reünie ook in Club Smederij geplaatst. Het enige verschil met vroeger? Binnen roken is nu verboden.

Herinneringen ophalen

De reünie bood ook een plek voor oude vrienden om elkaar weer te zien, zoals Aaike en Fred. Zij stonden vroeger achter de bar van De Spoel en kwamen elkaar na jaren weer tegen. Aaike kreeg vorig jaar de diagnose borstkanker en kon door haar chemotherapie niet bij de eerste editie van de reünie zijn. Dit jaar wilde ze er koste wat kost bij zijn. “Het was geweldig om er te zijn”, vertelt ze. “Ik zag zoveel bekende gezichten. We zijn misschien wat ouder, maar verder is er weinig veranderd.”

Intense begroeting tussen Aaike en maatje Fred bij de derde editie van de Spoel reünie
Foto: Charlotte Cartigny


Reünies nog steeds razend populair

Bij de laatste editie waren er ongeveer 500 bezoekers. Sommige oud-Spoelers namen hun kinderen mee om hen een indruk te geven van de plek waar ze vroeger soms wel vier keer per week gingen dansen. “Ik denk dat de oudere generatie, na de geweldige ervaring van vorig jaar, hun kinderen graag wil laten zien hoe het er toen aan toeging,” zegt George.

De kaartjes voor de eerste editie waren meteen uitverkocht, en ook dit jaar waren de edities zo goed als vol. De opbrengst ging wederom naar een goed doel. Dit jaar zijn dat projecten van het Pophuis. George: “Oud-Spoeler Fons van Iersel had al jaren de droom om jonge muzikanten te begeleiden en voor te bereiden op het poppodium, met als finale het eigen Popfestival ‘Pop-Up’. Met ons Spoelfonds kunnen we de droom van Fons, die vorig jaar tragisch omkwam, verwezenlijken.”

Na de edities van vorig jaar werden de organisatoren op Facebook overladen met enthousiaste reacties en nostalgische foto’s. “Je wordt er bijna verlegen van,” lacht George. “Het is mooi om te zien dat De Spoel voor zoveel mensen een bijzondere plek blijft.” Ondanks de grote vraag naar meer edities, blijft zaterdag echt de laatste keer. “Het is goed om op een hoogtepunt te stoppen”, zegt Van den Bosch.

Soleil Vroom