Grote smoel in winkel nu extra dom, winkelverbod voor halve Heuvelstraat dreigt

binnensteden
(Beeld: Omroep Tilburg).

Winkeliers in het centrum van Tilburg slaan de handen ineen om agressie en het stijgend aantal winkeldiefstallen te bestrijden. Ze zijn dit zat en kunnen binnenkort een ‘collectief winkelverbod’ opleggen. Wie de verkoopster uitscheldt of iets jat, loopt risico op de zwarte lijst te komen van alle deelnemende winkeliers.

Er is dringende behoefte ontstaan voor een collectieve aanpak hiertegen, aldus Binnenstad Management Tilburg (BMT). Het is een nieuwe veiligheidsmaatregel, waarvan de kick-off mooi samenvalt met de Week van de Veiligheid.

Een schreeuwlelijk die het personeel bedreigt in winkel A, zal in winkel B geen rode loper voor zich uitgerold zien. Wellicht is dat de zaak ertegenover, en winkeliers onder elkaar steken hier nu samen een stokje voor. Hoe het werkt? Door middel van een koppeling met het besloten digitale platform van de binnenstad, Chainels. Winkeliers kunnen hiermee in een besloten omgeving informatie met elkaar delen. Het systeem zorgt dat overtreders snel worden herkend en ondernemers hechter samenwerkt om de veiligheid te handhaven.

Samenwerking

Zo’n collectief winkelverbod heeft een effectieve werking om de wantoestanden te voorkomen. Uit onderzoek blijkt dat veelplegers plekken mijden waar winkeliers samenwerken om overlast te bestrijden. Deze samenwerking is niet alleen een stap richting het vergroten van de veiligheid voor ondernemers, maar ook voor hun medewerkers.

Zij zijn in het collectief onderdeel van een netwerk dat samen optreedt tegen overlast en kunnen direct rekenen op back-up en hulp vanuit Stadstoezicht en Cameratoezicht. Het initiatief komt voort uit de gezamenlijke inspanningen van Binnenstad Management Tilburg (BMT), de gemeente Tilburg, de politie en Platform Veilig Ondernemen (PVO). BMT heeft hierin een verbindende rol door alle partijen samen te brengen en de expertise op het gebied van veiligheid te bundelen.

Via info@binnenstadmanagementtilburg.nl kunnen ondernemers in de binnenstad zich aanmelden bij dit collectief.

LEES OOK:
Leegstand in centrum Tilburg: ‘Crisis in de retail’

Thomas de Zeeuw