In de Week van de Voedselbanken belt Omroep Tilburg een rondje langs regionale voedselbanken. Op woensdag 16 oktober is het zelfs Wereldvoedseldag, waarop de Verenigde Naties wereldwijd aandacht vragen voor voedselzekerheid.
De Tilburgse Voedselbank, die onlangs haar open dag hield, werkt sinds jaar en dag samen met supermarktketens als Albert Heijn en Jumbo, maar ook HelloFresh. De organisatie ontvangt dagelijks pakketten met het overgebleven eten van die dag. Die worden dus minder en minder.
Goedkoop-sticker
‘‘Supermarkten doen zelf ook meer om verspilling tegen te gaan’’, vertelt Kelly de Jong, vrijwilliger bij de Tilburgse Voedselbank. ‘‘Dan plakken ze een goedkoop-sticker op de producten, die de mensen steeds vaker meenemen blijkbaar.’’
Dit bevestigt de PLUS-supermarkt in Gilze. Voorheen ontving de voedselbank in Gilze en Rijen van deze supermarkt zo’n zes tot zeven bananendozen vol met eten, nu nog maar twee. ‘‘Het ligt er gewoon aan hoeveel per dag overblijft’’, vertelt een medewerkster van de PLUS. ‘‘Sommige producten worden aan het eind van de middag afgeprijsd en dan komen de mensen het halen, best veel de laatste tijd. Wat niet verkocht wordt, gaat altijd automatisch naar de voedselbank.’’
Voedselbank Gilze-Rijen zegt tot op heden nog nooit in de problemen gekomen te zijn door de sterke afname van de supermarktbijdrage. Dat komt omdat de bank dit jaar twintig minder gezinnen hoeft te helpen in verschil met vorig jaar. Hoewel dit heel beweeglijk is, komt het momenteel goed uit dat minder mensen voedsel nodig hebben en er dus ook minder voedsel binnenkomt.
Inzamelingsactie
23 november staat er in Gilze een inzamelingsactie op de planning. Winkeliers kunnen dan doneren naar grootte van hun hart. Ook dragen veel donateurs hun steentje bij door geld over te maken. Op die manier kunnen voedselbanken zelf voedsel inkopen.
De Tilburgse Voedselbank is niet alleen afhankelijk van supermarkten. Een onderneming als HelloFresh levert ook maaltijdboxen. Eens per week brengen lokale bakkers vers gebakken brood naar de uitgiftepunten. Hier en daar zijn ook particulieren die de voorraadkast opruimen en met wat eten aankomen. ‘‘Alle kleine beetjes helpen’’, zegt De Jong daarover.