Wethouder Marcelle Hendrickx over btw-verhoging: ‘Prioriteit ligt bij Tilburgers met een kleine portemonnee’

In de nieuwste aflevering van Stadsforum heeft wethouder Marcelle Hendrickx haar onvrede geuit over de aanstaande btw-verhoging voor de cultuursector. “Mijn prioriteit is om ervoor te zorgen dat Tilburgers met een kleine portemonnee niet worden afgeschrikt en dat we voldoende steunmaatregelen hebben,” benadrukt ze. Volgens Hendrickx zorgt deze verhoging ervoor dat het meedoen aan en genieten van cultuur duurder wordt.

Hendrickx legt uit dat de verhoging, hoewel deze in euro’s misschien klein lijkt, een grote impact heeft. “De drempel om van kunst en cultuur te genieten is al hoog, en dat wordt alleen maar erger. Ik verwacht dat het daardoor lastiger wordt om tickets te verkopen, wat resulteert in minder bezoekers bij voorstellingen”, aldus de wethouder.

Daarnaast wijst ze op de negatieve effecten voor lokale boekhandels. “Kunst, cultuur en boeken zijn geen luxeproducten; ze zijn essentieel. We weten dat de leesvaardigheid achteruitgaat. Lezen is ontzettend belangrijk, en daarvoor moeten boeken betaalbaar blijven.”

Miljoenen minder inkomsten voor de cultuursector

Hendrickx vertegenwoordigt alle gemeenten in Nederland in gesprekken over deze kwestie. Naast de btw-verhoging maakt ze zich zorgen over de financiële gevolgen voor de cultuursector als geheel. “Het uiteindelijke bedrag is enorm: ongeveer 250 miljoen euro minder aan inkomsten voor de hele sector. Dit zet de inkomstenkant onder druk”, legt ze uit.

Ze verwijst naar vier tot vijf maatregelen die een negatief effect hebben op sport en cultuur, waaronder de afname van de middelen die naar gemeenten gaan. “Dit is precies het vrije geld waarmee we onze cultuur- en sportvoorzieningen goed kunnen ondersteunen.”

“Tweede Kamer is nu aan zet”

Het Tilburgse cultuurplan is inmiddels vastgesteld, en de gemeente heeft een aanzienlijk bedrag voor de komende vier jaar vrijgemaakt voor de culturele sector. De vraag blijft of dit bedrag voldoende is. “Ik ga nu niet de portemonnee trekken, maar ik volg het debat in Den Haag zorgvuldig. Ik heb nog geen plannen gemaakt met de culturele instellingen in deze regio, omdat ik vind dat de Tweede Kamer nu aan zet is”, sluit Hendrickx af.

Bekijk hier de hele aflevering met Marcelle Hendrickx:

Edita Saakian