Gloednieuwe Bandy Vereniging Tilburg, binnenkort gratis trainingen

Een Bandy-speler in actie voor het Nederlands team (foto: Bandy Bond Nederland)

Tilburg is een sinds kort een vereniging rijker en daarmee wordt er ook nog eens een nieuwe sport geïntroduceerd in de stad. Bandy is een ijshockey-variant, waarbij snelheid, behendigheid en techniek voorop staan. Ondanks dat de sport hier nieuw is, bestaat hij al meer dan honderd jaar.

Allereerst is fysiek contact bij Bandy, in tegenstelling tot bij ijshockey, beperkt toegestaan, waardoor het spel veel sneller gaat. Toch gaat het er soms stevig aan toe, waardoor beschermende kleding verplicht is. Je hebt als speler daarom een helm, handschoenen, elleboog- en scheenbeschermers en een broek met bescherming nodig. Verder speel je de sport met een platte stick, zonder ‘curve’. Onderaan loopt de stick echter wel rond. Bijzonder is ook dat er geen puck over het ijs schiet, maar er gebruikt wordt gemaakt van een balletje.

‘‘Je moet het zien als veldhockey op het ijs’’, legt secretaris van de Bandybond, Hans Geenen, ons uit. ‘‘En zo nieuw is het niet.’’ Toen in 1898 de nationale hockeybond werd opgericht, luidde de volledige naam: de Nederlandsche Hockey & Bandy Bond. Ook de naam van een hockeyclub uit Breda klinkt voluit: Bredasche Hockey en Bandy Club.

Populair

‘‘Vroeger gingen hockeyers in de winter naar binnen, om te bandyen. Tegenwoordig doen ze dat niet meer, dat is veranderd in zaalhockey. Ook zijn er weinig ijsbanen beschikbaar. In Tilburg is de ijssport natuurlijk ontzettend populair met de Trappers. Ze zijn bij het ijssportcentrum enthousiast geraakt om deze sport ook te ondersteunen. We hebben dit seizoen acht uur per week beschikbaar gekregen van het ijssportcentrum, voor trainingen, wedstrijden en het ontwikkelen van de club.’’ Afgelopen maart kreeg Tilburg voor het eerst te maken met bandy. Het NK Bandy werd toen gehouden in het IJssportcentrum.

Tot nu toe telt de Tilburgse vereniging dertien leden. Het Tilburgse team speelt al mee in de competitie, maar er moeten nog veel meer leden bij. Daarom organiseert de vereniging in het najaar vier inlooptrainingen. Op 2, 23 en 30 november en 28 december. De trainingen zijn van 18.15 uur tot 19.15 uur.

Gegroeid

‘‘Mijn zoon ging bandyen toen hij tien was’’, herinnert Hans zich. ‘‘Na afloop zag ik hem met die tas en die stick de baan afkomen, hij leek wel twintig centimeter gegroeid. Dat is wat Bandy met je doet. We zien dat kinderen het ontzettend leuk vinden.’’

Daarom richt de vereniging zich met name op jeugdteams. Iedereen mag zich aanmelden, maar de enthousiaste ouders die meekomen, kunnen bijvoorbeeld als vrijwilliger actief worden en dat is net de kurk waar zo’n vereniging op drijft. ‘‘Natuurlijk ondersteunen wij als bond deze vereniging, maar uiteindelijk moet de club het ook zelf kunnen.’’

Het is de bedoeling dat het groot wordt. ‘‘In Nijmegen hebben we bijvoorbeeld 80 leden. Daar is Bandy groter dan ijshockey.’’

Opgeven kan via WhatsApp bij Dionne Rijnen (06 42 01 26 13)

LEES OOK:
Curling Club Tilburg opent haar deuren tijdens open avond: ‘Tactisch en fysiek uitdagend’

Thomas de Zeeuw