Maes moest na wedstrijd tegen Fortuna afkoelen: ‘Daar kun je niet mee verder’

De ontevredenheid van Maes ging niet onopgemerkt (foto: Geert van Erven)

Willem II speelde zondag een heel zwakke wedstrijd tegen Fortuna. Aanspraak op de overwinning maakten de Tricolores de hele middag niet en de uitploeg kreeg daarentegen een hoop kansen op een treffer. Dat doelpunt viel uiteindelijk niet, dankzij een sterke prestatie van Didillon-Hödl. De punten werden dus verdeeld, maar dat was dan ook het enige positieve dat Maes meeneemt uit deze wedstrijd.

Een stukje later dan normaal doet Willem II-trainer Peter Maes zijn rondje langs de pers. Hij heeft een kwartiertje staan afkoelen voor de kleedkamer, maar ook daarna overheerst bij de trainer nog steeds dezelfde emotie. “Vooral boosheid. We hebben niet gevoetbald naar onze identiteit. Ik kan het allemaal wel weer verzachten, maar dat doen we deze keer niet”, vervolgt hij zijn verhaal. “Ik kan er mee leven als we verliezen, maar wel genoeg kwaliteit leveren. We pakken een punt, maar ik ben echt niet content met wat ik vandaag heb gezien van de groep. Daar kun je niet mee verder. In dat opzicht moeten we een stap terug zetten en opnieuw beginnen.”

Die boosheid komt misschien ook wel een beetje uit het feit dat de wanprestatie van Willem II als een verrassing kwam. “Als je de voorbije trainingsweek gezien hebt, zou je zeggen: ‘dit gaat wel loslopen’. Zaterdag was de training gewoon heel goed met heel veel energie. En dan vandaag dit. Er gaat wel een goede praatsessie nodig zijn.”

Tirpan bleef knokken tijdens de wedstrijd tegen Fortuna (foto: Geert van Erven)
Hele goede doelman

Een heel slechte wedstrijd, die snel vergeten moet worden, maar waar wel een lichtpuntje te zien was. “Als ik nog een positief punt moet aanhalen, dan is het dat we een goede doelman hadden vandaag”, doelt Maes op de prestatie van Didillon-Hödl. De sluitpost hield Willem II meerdere malen op de been, waarmee hij een punt redde. “Een ander voorbeeld is Tirpan, die bleef knokken in die wedstrijd, ondanks wat minderen momenten. Dat heb ik van andere jongens te weinig gezien.”

Diezelfde Tirpan komt gelaten uit de kleedkamer gelopen. Het was er na de wedstrijd erg stil, vertelt hij. “Iedereen beseft dat het gewoon niet goed genoeg was. Als dit onze offday was, moeten we de knop omdraaien en werken naar de volgende weken. Ik denk dat we zeker niet tevreden mogen terugkijken op deze wedstrijd. Als we het positieve mogen meepakken, is het dat we de nul houden en niet verliezen. Maar dat is dan ook wel het enige.”

Met onder andere deze redding hield Didillon-Hödl zijn ploeg op de been (foto: Geert van Erven)
Wake-up call

Willem II was vanaf minuut één de mindere ploeg, was slordig aan de bal en bracht te weinig energie. “Wij hebben de wedstrijd volledig ondergaan”, stelt Maes. “We dachten bij deze wedstrijd op een ‘hobbeltempo’ resultaat te halen. Maar dan is dit een hele goede wake-up call. Onze identiteit is heel hard werken, goed georganiseerd spelen en duels winnen. Vanuit daar willen we dan voetballen, maar dat was er vandaag totaal niet bij.”

Hetgeen waar Willem II normaal gesproken in excelleert, is precies waar de ploeg het zondagmiddag liet afweten. “We staan weer met twee voetjes op de grond”, vult Tirpan zijn trainer aan. “We moeten ons beseffen dat onze sterkte is dat we als team spelen en dat we niet uit elkaar moeten vallen. Dat is vandaag een goede les die we leren.”

Lastige verklaring

Zijn ploeg gaf niet thuis en Maes vindt het lastig om de vinger op de zere plek te leggen. “Ik heb dit eerder meegemaakt en dat is altijd lastig te verklaren. Het is wellicht een stukje hardheid van de selectie. De leiders van het team moesten vandaag opstaan om de boel wat op te jutten, maar dat gebeurde niet. Toen heb ik dat, maar geprobeerd langs de lijn, maar ik slaagde daar ook niet in.”

Maes stond bijna de gehele wedstrijd druk coachend langs de zijlijn (foto: Geert van Erven)

LEES OOK:
Willem II speelt erg matig, maar houdt wel een punt over tegen Fortuna

Pieter Soethout