De Elzenstraat wordt afgesloten tijdens drukke schooltijden voor meer veiligheid

De Elzen
Na de herfstvakantie wordt de pilot 'veilige schoolstraat' uitgerold in de Elzenstraat (foto: Omroep Tilburg).

Bij basisschool De Elzen in Tilburg komt binnenkort een zogenaamde ‘veilige schoolstraat.’ Tijdens de drukke tijden waarop ouders hun kinderen ophalen of wegbrengen, wordt de straat afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. De gemeente wil hiermee onderzoeken of de verkeersveiligheid verbetert en of de parkeeroverlast afneemt. Na afloop van de pilot wordt bekeken of dit concept ook bij andere scholen kan worden toegepast.

Het is 08.00 uur ’s ochtends bij basisschool De Elzen in de Elzenstraat en het is er een drukte van jewelste. Fietsers racen voorbij, terwijl ouders zich in alle haast een weg banen om hun kinderen op tijd af te zetten. Auto’s stoppen zelfs op de stoep om snel hun kleintjes uit te laten stappen, wat leidt tot flinke opstoppingen. Ondertussen probeert ook werkverkeer zich een weg te banen langs de school, waardoor de chaos compleet is. Het is een hectische start van de dag en de drukte vraagt om een oplossing.

Risico op ongelukken

Je kunt je voorstellen dat met al deze verschillende verkeersdeelnemers op hetzelfde moment het risico op ongelukken groot is. Dat zegt directeur Bas Evers al jaren. Daarom wendde hij zich tot de Tilburgse politiek om eens iets aan die onveiligheid te doen: “Het verkeer rondom de school baart me veel zorgen. Ouders willen hun kinderen het liefst pal voor de school afzetten, wat de leefbaarheid rondom de school tijdens de ochtend- en middagspits – beide ongeveer een half uur – aantast.”

Volgende week maandag begint de pilot, waarmee zijn verzoek eindelijk wordt ingewilligd. De uitrol van deze pilot komt voort uit een motie van Lijst Smolders en ONSTilburg. De pilot loopt van 28 oktober tot 22 februari, tussen de herfst- en voorjaarsvakantie. Tijdens drukke tijden wordt de Elzenstraat vanaf de kruising met de Sint Ceciliastraat afgesloten voor auto’s en ander gemotoriseerd verkeer. En ouders die toch met de auto komen, moeten verderop parkeren en het laatste stuk te voet naar school om hun kind op te halen.

Veiliger

Het doel van de pilot is om de verkeersveiligheid te verbeteren en de parkeeroverlast te verminderen. Daarnaast wordt onderzocht of schoolstraten een blijvende bijdrage kunnen leveren aan een veiligere schoolomgeving in Tilburg.

De straat wordt op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag van 08.00 tot 08.45 en van 14.30 tot 15.30 uur afgesloten. Op woensdag is dat van 08.00 tot 08.45 en van 12.00 tot 13.00 uur.

Elzenstraat

LEES OOK:
Geen telefoons meer op de basisschool: ‘Gaan in de verzamelzak’

Edita Saakian