Oisterwijkers moeten vanaf 2028 naar Berkel-Enschot voor de milieustraat

Het aantal bezoeken aan de milieustraat nam af sinds je verplicht een afspraak moet maken.
Bron: gemeente Tilburg

De gemeente Tilburg en Oisterwijk willen samen een ‘circulair centrum’ openen aan de Hoolstraat in Berkel-Enschot. Het is de bedoeling dat inwoners van beide gemeenten hier vanaf 2028 gebruik van kunnen maken. Dat betekent wel dat de milieustraten in Oisterwijk en Berkel-Enschot gaan sluiten.

Beide gemeentes zijn tot een overeenkomst gekomen om het inzamelen van afval en spullen nieuw leven in te blazen. Dat moet vorm krijgen in een heus ‘circulair centrum’. Kanttekening bij het plan is wel dat de komst van het nieuwe centrum betekent dat de huidige milieustraten in Berkel-Enschot en Oisterwijk hun deuren moeten sluiten.

Circulair centrum

Het klinkt als een gelikt plan: inwoners kunnen naast het wegbrengen van afval ook spullen inleveren die ze niet meer nodig hebben. Het nieuwe centrum wordt onderdeel van een netwerk met kringloopwinkels en andere bedrijven, die werken aan minder afval en hoogwaardig hergebruik van producten en materialen. Naast het recyclen en spullen een tweede leven geven, wordt het centrum ook ingericht voor educatieve activiteiten. Zo kunnen er in een speciale ruimte trainingen, presentaties en evenementen worden gegeven waar het hergebruik van spullen wordt gestimuleerd. Volgens de twee gemeenten is het daarmee al veel meer dan een ‘gewone milieustraat’.

Wethouder Maarten van Asten heeft als doel om de gemeente Tilburg in 2050 klimaatneutraal te zijn. Volgens hem is het circulair centrum een stap in de goede richting. “Zodat we ook in de toekomst een fijne plek zijn om te wonen, werken en bezoeken. Ik ben blij dat we hierbij samen optrekken met onze buurgemeente Oisterwijk.”

Ook wethouder Eric Logister van de gemeente Oisterwijk is blij met deze samenwerking. “Het is de volgende stap op weg naar samenwerking met de gemeente Tilburg voor een circulair centrum op de grens van onze gemeente. Dit levert vooral voordelen op. We bieden onze inwoners met het Circulair Centrum straks meer mogelijkheden voor het aanbieden van afval, maar ook voor het hergebruik van materialen om afvalstromen te verminderen. En dat allemaal op één plek.”  

Nog genoeg huiswerk te doen

Voordat het centrum er staat, valt er nog veel te regelen door de gemeenten. De precieze invulling wordt in de komende jaren uitgewerkt samen met omwonenden, samenwerkingspartners en andere belanghebbenden. Er valt in ieder geval genoeg huiswerk te doen. Zo hebben de twee met elkaar afgesproken dat het nieuwe centrum goed past in het landschap en in de buurt. Verder moeten de gemeenten rekening houden met de hoeveelheid verkeer, de verkeersveiligheid in de buurt en moet er een afsprakensysteem komen om wachttijden en verkeersoverlast zoveel mogelijk te beperken. Ook komt er een speciale ontsluitingsweg naar de Kreitenmolenstraat in Udenhout.

De gemeente Tilburg wordt eigenaar van het centrum en de gemeente Oisterwijk betaalt mee op basis van het aantal bezoekers.

LEES OOK:
Veel minder bezoekers bij milieustraat sinds verplichte afspraak

Vanessa Spaanderman