Tilburgers gaan in 2025 meer belasting betalen: stijging van ruim zes procent

bijstand
(Foto: Gemeente Tilburg).

Inwoners van Tilburg zijn volgend jaar ruim zes procent meer kwijt aan gemeentelijke belastingen dan in 2024. Dat blijkt uit de programmabegroting van de gemeente. Jaarlijks betaalt een tweepersoonshuishouden daardoor 735 euro en een eenpersoonshuishouden ruim 700 euro.

Mensen die een eigen huis hebben betalen onroerendzaakbelasting, afvalstoffenheffing en rioolheffing. Wanneer je een huis of appartement huurt, betaal je alleen de laatste twee. Als alles op een grote hoop gegooid wordt, betaalt de Tilburger volgend jaar ruim zes procent meer dan dit jaar. Dat komt voor zowel een tweepersoons- als eenpersoonshuishouden neer op ruim 40 euro extra.

De stijging valt een stuk lager uit dan vorig jaar. Toen stegen de gemeentelijke belastingen met meer dan tien procent. Dat had toen te maken met de hoge inflatie.

Bekijk hieronder de stijging per huishouden.

Tilburgers betalen verschillende gemeentelijke belastingen voor onder andere het bezit van een huis en het afvoeren van afval. Met dit geld dekt de gemeente de kosten die voor deze diensten gemaakt moeten worden. Stijgende kosten voor de gemeente betekenen in dat geval dus ook stijgende kosten voor de inwoners.

Betalingsregeling

Als Tilburgers hun gemeentelijke belastingen niet op tijd kunnen betalen, is een betalingsregeling mogelijk. Wanneer betalen helemaal niet lukt, kun je kwijtschelding aanvragen. Hiervoor moet je een afspraak maken bij de Stadswinkel.

LEES OOK:
Gemeentelijke heffingen volgend jaar weer omhoog om kosten te dekken

Pieter Soethout