Tekort aan bloed voor huisdieren: ‘Maar vijftig donoren in Nederland geregistreerd’

Foto: Pexels

In heel het land slaan dierenartsen alarm vanwege een tekort aan vooral donorbloed, zo ook in de regio Tilburg. Uit cijfers blijkt dat dierenklinieken die aangesloten zijn bij Animal Blood Bank Benelux (ABB) dit jaar 300 hondentransfusies en 125 kattentransfusies hebben uitgevoerd, terwijl er slechts vijftig geregistreerde donoren in Nederland zijn. Claire de Cock, dierenarts bij Diergeneeskundig Centrum Oisterwijk, geeft aan soms zelfs het bloed van eigen huisdieren te gebruiken om een dier te redden.

Zoals mensen bloed kunnen doneren, kan dat ook bij dieren. Bij verschillende ingrepen is bloed nodig om het dier in leven te kunnen houden. Volgens cijfers is er landelijk met name een tekort aan kattenbloed. Soms moet er buiten de lijnen gekleurd om bloed te verzamelen.

In de praktijk waar dierenarts Claire de Cock werkt, hebben ze zelf een creatieve oplossing bedacht, vooral voor bij honden. Katten die een bloedtransfusie nodig hebben, worden bijna altijd doorverwezen naar een specialist. “Bij honden doen we wél bloedtransfusies. Dan gebruiken we onze eigen honden als donor, of mogelijk een andere (gezonde) hond van de eigenaar van de zieke hond”, vertelt De Cock van Diergeneeskundig Centrum Oisterwijk. Hierdoor hoeven ze niet lang te wachten op donorbloed.

Transfusies

Lorenzo Klootwijk is paraveterinair bij een Specialistisch Verwijscentrum van AniCura. Die kliniek is ook meteen een distributiecentrum voor donorbloed. “Daarom hebben wij altijd een of twee zakjes kattenbloed en vier zakjes hondenbloed op voorraad. Als distributiecentrum betekent dit dat andere klinieken bij ons bloed kunnen ophalen indien nodig”, legt Klootwijk uit.

De cijfers liegen er niet om. Uit onderzoek blijkt dat dierenklinieken aangesloten bij ABB dit jaar 300 hondentransfusies en 125 kattentransfusies hebben uitgevoerd, terwijl er slechts vijftig geregistreerde donoren in Nederland zijn. Een flink tekort dus, volgens Klootwijk.

Mocht er geen kattenbloed beschikbaar zijn, gaat de dierenkliniek hard aan de slag. Eerst wordt gekeken of een kliniek in de buurt nog bloed heeft. Als dit niet zo is, kan het bloed van een van de huisdieren van het personeel gebruikt worden of wordt er een geregistreerde donor gebeld. Lukt het dan nog niet? Dan wordt er soms bloed afgenomen van een huisdier van een ander baasje, die op dat moment in de praktijk is. “Als een kat per direct bloed nodig heeft, kunnen we in het uiterste geval eenmalig hondenbloed geven, waarmee we de kat stabiel genoeg proberen te krijgen om de tijd tot het kattenbloed aankomt te overbruggen”, aldus Klootwijk.

Bloed doneren

Het tekort is lastig op te lossen, want je trouwe viervoeter als donor opgeven kan niet zomaar. De Cock legt uit: ”Er is een aantal criteria waaraan een hond moet voldoen voordat die mag donoren. Daarom vinden wij het makkelijk om onze eigen honden te gebruiken.” Zo moet je huisdier een rustig karakter hebben, nooit zelf een bloedtransfusie gekregen hebben, geen medicatie gebruiken en geen ernstige medische voorgeschiedenis hebben. Een kat moet minimaal 3,5 kilogram wegen en een hond minimaal 20 kilogram.

LEES OOK:
Stichting Mens Dier Nood viert vijftienjarig bestaan: ‘Nog steeds hard nodig’

Vanessa Spaanderman