Geschreven door Nanna van den Bogaard en Raf Janse
In de regio Tilburg maken veel sportclubs gebruik van vrijwilligers. Zo ook bij voetbalclub Sarto in Tilburg en bij de hockeyclub in Goirle, maar zij hebben ook last van een vrijwilligerstekort. Maar waarom zijn die vrijwilligers zo essentieel? Daniel Klijn, landelijk verenigingsadviseur van sportclubs, legt het uit. “Zeg maar doei tegen alle gouden medailles, want zonder vrijwilligers hebben wij niks. Heel de sportcultuur gaat kapot zonder vrijwilligers.” Vrijwilligers voeren belangrijke taken uit binnen een sportclub, zoals het fluiten van wedstrijden en het draaiende houden van de kantine. Ze zorgen ook voor een warme thuisbasis voor sporters.
“Nederland heeft een van de laatste sportculturen waar we nog heel veel gebruikmaken van vrijwilligers”, vervolgt Klijn zijn verhaal. “Een tekort aan vrijwilligers is een probleem waar de Nederlandse sportindustrie al jaren mee kampt. Je ziet dat het vaker op leden aankomt om die vrijwilligersfuncties over te nemen. Zonder vrijwilligers wordt het sporten ook duurder.”
Tekorten bij sportclubs
Jenny Fens, wedstrijdsecretaris bij hockeyvereniging MHC Goirle, vertelt over de gevolgen van het tekort aan vrijwilligers.“Het wordt steeds moeilijker om genoeg mensen te vinden, waardoor steeds meer taken bij een kleine groep komen te liggen”, vertelt Fens. “Het probleem is zelfs zo groot geworden dat sommige clubactiviteiten, zoals toernooien, komen te vervallen.”
Maar het probleem treft niet alleen kleinere clubs. Edwin van Gorp, secretaris bij RKSV Sarto, sprak zijn bezorgdheid uit over het tekort. Sarto telt bijna 1800 leden en er is een grote vraag naar vrijwilligers, die niet altijd wordt beantwoord. “Wij merken dat steeds minder mensen geneigd zijn om vrijwilligerswerk te doen.”
Maatregelen
Sportclubs zoeken naar maatregelen om het tekort te terug te dringen. MHC Goirle geeft aan dat ze leden moet inschakelen om de taken over te nemen. Bij Sarto gaat het zelfs verder dan dat. “Er zijn mensen die we per verrichte taak betalen, bijvoorbeeld een bedrag per wedstrijd voor een scheidsrechter of een bedrag per uur voor een jeugdtrainer”, vertelt Van Gorp. “Daarnaast hebben we een groep die we een clubpas geven met een klein tegoed erop, dat ze in het clubhuis kunnen besteden.”
Voetbalclub Sarto uit Tilburg is dus overgeschakeld naar betalen voor vrijwilligers, maar wil dat in de toekomst veranderen. “We willen gaan werken met een korting op de contributie voor mensen die wel of juist geen taak voor de vereniging invullen, maar dat staat nog in de steigers.”
LEES OOK:
Erik ziet energiekosten bij Sarto tien keer over de kop gaan