Goirlenaar Job (20) maakt een documentaire over Huize Nazareth: ‘Verschrikkelijk wat daar gebeurde’

De 20-jarige journalistiek student Job Damwijk heeft een documentaire gemaakt over de verschrikkingen die hebben plaatsgevonden in Huize Nazareth. Het idee kwam voort uit zijn dagelijkse fietstochten naar school. “Ik rijd elke dag van Goirle naar Tilburg en elke dag langs Huize Nazareth. Het triggerde mijn nieuwsgierigheid.”

Het markante gebouw in de Nazarethstraat heeft een duister verleden. Voordat het een appartementencomplex werd, diende het als jongensinternaat voor verlaten en misdeelde kinderen. In dit internaat werden tussen 1940 en 1980 veel kinderen misbruikt door de Fraters en Paters van Tilburg, die verantwoordelijk waren voor de zorg van de kinderen. Deze misstanden kwamen pas in 2010 aan het licht door het rapport van de Commissie-Deetman.

“Deuren die dichtklappen, je hoort mannenkoren zingen, vissen die plotseling dood gaan. Zulke spookverhalen hebben vaak een reden.”

Het was even schrikken voor Job toen hij voor het eerst las over het misbruik. “De eerste tien keer fietste ik er langs met mijn oortjes in en dacht ik: ja, het is gewoon een gebouw. Maar hoe vaker ik er langs reed, hoe nieuwsgieriger ik werd”, vertelt Job. Hij liet het in eerste instantie gaan, maar zijn studie gaf hem een duwtje in de juiste richting. “Ik zag een artikel voorbij komen dat het er zou spoken. Toen was ik helemaal geïnteresseerd: deuren die dichtklappen, je hoort mannenkoren zingen, vissen die plotseling dood gaan. Zulke spookverhalen hebben vaak een reden.”

In gesprek met een oud-bewoner

Job heeft al altijd de wens gehad om een documentaire te maken. Hij zag dit als de ideale kans om die droom werkelijkheid te maken. Zonder enig feedback van docenten ging hij zelf aan de slag. “Het was echt een soort van nulmeting. Ik wil heel graag later documentairemaker worden. Ik wilde zien hoe het eruit zou zien als ik iets maak zonder feedback en vooral ook zonder hulp van mensen”, aldus Job. Al het uitzoeken, filmen en monteren heeft de Goirlenaar zelf gedaan.

Zo kwam hij ook uit bij Chris, een oud-bewoner die als kind slachtoffer werd van misbruik. Via een forum kwam Job bij hem terecht. “Hij moest er eerst nog over nadenken en later wilde hij er toch graag over vertellen. Hij had dat nog nooit in het openbaar gedaan en schaamde zich er erg voor”, zo laat Job weten. Na vele overwegingen is gekozen om Chris onherkenbaar in beeld te brengen en zijn stem te vervormen. “Ik moest hier heel zorgvuldig mee omgaan. Het interview vond plaats bij mij thuis, want hij wilde niet dat zijn huiskamer herkend zou worden.”

Impact

In de documentaire vertelt Chris over zijn ervaringen in Huize Nazareth en treedt hij in detail over het misbruik. Dat was even slikken voor Job. “Ik vond het heel lastig om zo’n verhaal aan te horen. Het is verschrikkelijk wat er gebeurd is, maar daarnaast moet je goed luisteren naar wat hij zegt. Uiteindelijk heb ik maar twee vragen gesteld en heeft hij eigenlijk vooral zijn eigen ervaringen meteen verteld. Na een halfuur was het interview klaar en zat ik daar echt met emotie.”

Nu zijn documentaire af is, brandt het vuurtje in hem om weer aan de slag te gaan met een nieuwe documentaire. Ideeën heeft de Goirlenaar in ieder geval genoeg. “Het lijkt me heel leuk om ooit een verhaal te maken over Marietje Kessels. Zij staat wel het hoogst op mijn lijstje”, vertelt Job.

De documentaire ‘Huize Nazareth – Misbruik In een Stil Verleden’ is vanaf maandag 11 november om 19:00 uur te zien bij Omroep Tilburg.

Vanessa Spaanderman