Oppositie waarschuwt voor verwaarloosde wijken en stijgende lasten, coalitie verdedigt keuzes voor groei en welzijn

begroting
(foto: Omroep Tilburg).

Terwijl buiten het carnavalsseizoen met het 11/11-feest werd ingeluid in de Stadhuisstraat, hield de Tilburgse gemeenteraad binnen een serieuze discussie over de Programmabegroting voor 2025. Belangrijke thema’s zoals de stijgende onroerendezaakbelasting (ozb), woningbouw, en bestaanszekerheid waren gespreksonderwerpen. Vooral de oppositie maakte van de gelegenheid gebruik om scherpe kritiek te leveren op het financieel beleid van het college.

LST-fractievoorzitter Hans Smolders trapte af en bekritiseerde de jaarlijkse verhoging van de ozb. “Deze lasten belasten Tilburgers onterecht”, zei hij. Ook Henk van Tilborg van 50PLUS vond de verhoging onnodig: “Veel Tilburgers hebben het al zwaar, waarom verhogen we de lasten als er jaarlijks geld overblijft?” Wethouder Maarten van Asten verdedigde de stijging. Hij gaf aan dat de verhoging noodzakelijk is om te blijven investeren in de stad en sociale voorzieningen.

Woningnood en wijkaanpak: coalitie ziet vooruitgang, oppositie blijft kritisch

Smolders richtte zich ook op de wijkmanagers, die volgens hem te weinig zichtbaar zijn. “We hebben dagelijks zichtbare toezichthouders nodig, geen symbolische wijkmanagers”, aldus Smolders.

Op het gebied van woningbouw was er ook kritiek van de SP. Hans Kokke wees op de achterstand in het onderhoud van huurwoningen in Tilburg Noord. “Sommige woningen zitten al jaren vol schimmel, maar de gemeente richt zich te veel op nieuwbouw”, stelde hij. Wethouder Yusuf Celik reageerde door te zeggen dat de stad zowel nieuwe woningen bouwt als investeert in het onderhoud van bestaande woningen.

“Waarom tonnen investeren in een super EK?”

De VVD, met Niels van Stappershoef, erkende het belang van nieuwe woningen, maar hamerde ook op investeringen in sport en leefbaarheid. Volgens de VVD moet Tilburg blijven investeren in bedrijfsterreinen en voorzieningen, zodat de stad aantrekkelijk blijft voor ondernemers en inwoners. “Als we continu kritiek hebben op de ozb, moeten we ook durven kijken naar waar we in de stad op willen investeren”, stelde hij.

Op het gebied van sport waren de meningen verdeeld. Terwijl de coalitie benadrukte dat er grote investeringen komen in breedtesport, vond Hans Kokke dat het geld voor grote evenementen beter besteed zou kunnen worden. “Waarom investeren we negen ton in een super EK als het sportbedrijf het met minder moet doen?”, vroeg hij zich af. Wethouder Van Asten wees erop dat het college zowel topsport als breedtesport ondersteunt en daarnaast een speciaal fonds voor topsport heeft opgericht.

Bestaanszekerheid en zorg onder druk: ‘Kwetsbare Tilburgers verdienen beter’

Bestaanszekerheid en zorg waren andere belangrijke onderwerpen. Anne Miep Vlasveld van de Partij voor de Dieren waarschuwde voor de ecologische en sociale crisis, en stelde dat Tilburg niet genoeg doet voor duurzaamheid en kwetsbare inwoners. SP’er Kokke was kritisch op de bezuinigingen in de sociale voorzieningen, zoals huishoudelijke hulp en jeugdzorg.

De coalitiepartijen zoals D66, GroenLinks en de PvdA gaven juist aan dat de ozb-stijging noodzakelijk is voor de toekomst van Tilburg. PvdA-raadslid Stefan Janssen vond de kritiek overtrokken: “Met deze stijging investeren we in bestaanszekerheid, betaalbare woningen en voorzieningen voor Tilburgers.” Ook D66 pleitte voor een langetermijnvisie om de groei van de stad te kunnen financieren.

Ringbaan West, rotondes in de Reeshof en duizenden nieuwe woningen

Wat betreft de energietransitie en mobiliteit erkenden wethouders de grote afhankelijkheid van landelijk beleid. Wethouder Rik Grashoff stelde dat Tilburg zelf wel ambitieuze doelen heeft gesteld, maar dat veel afhankelijk is van de landelijke koers. Er liggen plannen voor de Ringbaan West en verbeteringen in de verkeersveiligheid, met speciale aandacht voor de rotondes in de Reeshof.

Wethouder Bas van de Pol benadrukte dat Tilburg zich voorbereidt op de bouw van duizenden nieuwe woningen. Maar ook hij benadrukte dat het Rijk meer moet bijdragen aan de regio. “Tilburg verdient een eerlijke bijdrage van Den Haag”, zei hij. De raad was het erover eens dat Tilburg de komende jaren blijft groeien, maar dat er belangrijke uitdagingen liggen, van zorg tot woningbouw, die gezamenlijk opgelost moeten worden.

Komende donderdag wordt het tweede, besluitvormende deel van de programmabegroting behandeld. Tijdens deze vergadering worden ook de moties en amendementen besproken.

Edita Saakian