Het cheetahverblijf ligt er vredig bij, zo in de ochtenduren. De exotische cheetahkop van moeder Tazi piept uit haar hok en gluurt over de biotoop. ‘‘Zie je dat, ze kijkt of er nog iemand rondloopt, de verzorgers hebben haar net rundvlees gevoerd.’’ Tazi likt langs haar bek.
We zijn op zoek naar de kleine Maïsha. ‘‘Ze ligt niet bij haar adoptiemoeder in het hok.’’ Christian Meurrens, hoofd dierverzorging in de Beekse Bergen, legt uit dat het B-verblijf vaak gebruikt wordt voor moeders met jongen.
Hij loopt achterom, via een groene deur met extra sloten. Als de deur openschuift, zit de kleine cheetah achter de spijlen van haar binnenverblijf. Achter haar ligt een verscheurde vlezige hertenpoot in bloedspetters. Maïsha laat zachtjes geknor horen. ‘‘Dat doet ze om een beetje stoer te doen’’, legt Christian uit. ‘‘Vooral naar mensen die ze niet kent.’’
In de emmer
Naast het hok ligt nog de emmer waar Maïsha door haar verzorgers wordt ingezet om haar elke dag te wegen. De weegschaal liet gedurende november een mooie, gezonde groei zien. Deze scores worden netjes bijgehouden in haar logboek voeding. Hierin zie je hoe de cheetah soms tientallen grammen per dag is gegroeid. Het verschil tussen bijvoorbeeld 1 en 6 november is als volgt: 2408 gram op de 1e en al 2722 gram op de 6e.
‘‘We wegen haar nu nog vrijwel dagelijks. Dan tillen we haar hier op die weegschaal. Maar daar gaan we binnenkort mee stoppen, want ze wordt te groot en soms te fel’’, aldus Christian. ‘‘Maar het gaat heel goed met haar. Ze krijgt hier dagelijks haar rundvlees en eenmaal per week een konijn. Soms ligt ze de hele dag op de heuvel te slapen, dan weer loopt ze voortdurend rond.’’
‘Bij het nestje gelegd’
Maïsha kwam ter wereld in de dierentuin van Montpellier. Als enig welpje stimuleerde ze haar moeders melkproductie onvoldoende, waardoor die moeder uiteindelijk ‘opdroogde’. Gelukkig was daar Safaripark Beekse Bergen in het exotische Hilvarenbeek. Hier liep een pas bevallen cheetah rond, waarvan drie welpjes dood ter wereld kwamen. Hier was dus plek in het nest en melk genoeg voor de Franse eenling.
Via een bijzondere methode kregen ze moedercheetah zo gek om het welpje voor de hare aan te zien. Ze werd bij het nestje gelegd, nadat er eerst voor was gezorgd dat ze dezelfde lichaamsgeur bij zich droeg als de eigen welpen van de moeder. Daardoor werd ze meteen geaccepteerd.
Wereldwijd is de cheetah een kwetsbare diersoort. De International Fund for Animal Welfare schat dat er nog maar zo’n 6500 cheetah’s in het wild leven. Er leven er nu tien in Beekse Bergen.
LEES OOK:
Safaripark Beekse Bergen verwelkomt een nieuw cheetawelpje