Wandelbos krijgt energiezuinige woningen: tweede fase start met eigen bijdrage in 2025

Wandelbos
(Foto: Gemeente Tilburg).

In 2025 gaat de gemeente Tilburg verder met het verduurzamen van woningen in de wijk Wandelbos. Dit is de tweede fase van een project dat in 2023 begon in de Kruiden- en Kleurenbuurten, waar verouderde koopwoningen werden geïsoleerd om de CO2-uitstoot te verlagen en energiearmoede te verminderen. Na de eerste fase, waarbij de gemeente de kosten volledig voor haar rekening nam, moeten bewoners in Wandelbos nu een eigen bijdrage betalen, 12 maanden na de isolatiewerkzaamheden.

In de Kruidenbuurt werd gestart met het isoleren van woningen binnen het kader van de PACT-aanpak (People Acting in Community Together). Eigenaren van koopwoningen kregen subsidie van de overheid om hun woningen energiezuiniger te maken. Nu is het de beurt aan Wandelbos, waar 806 woningen geïsoleerd worden om energielabel B te behalen. Dit helpt niet alleen de energiekosten van bewoners te verlagen, maar draagt ook bij aan de duurzaamheidsdoelen van de gemeente. Het uiteindelijke doel is om de woningen aardgasvrij te maken en voor te bereiden op aansluiting op een warmtenet.

Vervangen van glas, elektrisch koken

De kosten voor de isolatie worden deels door de gemeente gedekt, maar bewoners moeten na afloop van de werkzaamheden een eigen bijdrage betalen. De gemeente belooft een regeling die rekening houdt met de financiële situatie van de bewoners. Bewoners kunnen zelf ook bijdragen aan de verduurzaming door bijvoorbeeld tochtstrips aan te brengen of zonnepanelen te installeren.

De isolatiemaatregelen variëren per woning en kunnen onder andere het vervangen van glas door HR++-glas, het aanbrengen van spouwmuurisolatie en het vervangen van de geiser door een elektrisch apparaat omvatten. Ook krijgen bewoners de mogelijkheid om over te stappen op elektrisch koken, wat betekent dat de elektriciteit in de woning wordt aangepast.

Jaarlijks 200 woningen

De uitvoering van de isolatiewerkzaamheden begint in 2025, waarbij de woningen in groepen van 30 tot 50 woningen worden aangepakt. De verwachting is dat jaarlijks zo’n 200 woningen worden geïsoleerd, met de eerste uitnodigingen voor bewoners medio 2025. Na afloop van de werkzaamheden wordt de aanpak opnieuw geëvalueerd.

Deelnemen aan het project is niet verplicht, maar bewoners die meedoen kunnen rekenen op lagere energiekosten, meer wooncomfort en een belangrijke bijdrage aan de verduurzaming van de wijk, zo laat de gemeente weten. De gemeente Tilburg onderzoekt ook hoe de overstap op een warmtenet zo goedkoop mogelijk kan worden gemaakt voor de bewoners.

LEES OOK:
Lagere energiekosten voor 168 huishoudens in Tilburg
Lars vindt kosten stadsverwarming veel te hoog: ‘600 euro is heel veel geld’

Edita Saakian