Om ongelukken te voorkomen, stond de linde al een tijdje achter bouwhekken. Sinds 2004 was het duidelijk dat de gezondheid van de Wilhelminalinde sterk achteruit ging. In juni van dit jaar brak er al een grote tak af. Hierbij werd bekend dat meer dan de helft van de takken verzwakt zijn.
Zorgvuldig proces
Nu is het moment aangebroken dat de boom daadwerkelijk gekapt gaat worden. Volgens de gemeente is dat de enige, veilige oplossing. Het kappen van de Wilhelminalinde is een zorgvuldig proces. Experts hebben een plan opgesteld om dit zo veilig mogelijk te laten verlopen.
De boom wordt niet in één keer omgezaagd. Eerst worden takken en delen van de stam voorzichtig verwijderd met behulp van een hoogwerker of hijskraan. Tijdens het hele proces wordt gezorgd dat omliggende gebouwen en straatmeubilair niet beschadigd raken. Ook wordt de omgeving volledig afgesloten voor de veiligheid.
Nakomelingen
Hoewel de boom verdwijnt, zal de gemeente na de kap bekijken of het hout een nieuwe bestemming kan krijgen. Inwoners van Hilvarenbeek worden uitgenodigd om hierover mee te denken. Daarnaast wordt er onderzocht of er nakomelingen van de Wilhelminalinde gekweekt kunnen worden.
LEES OOK:
Iconische Wilhelminalinde in Hilvarenbeek wordt gekapt: ‘De linde is onderdeel van de Vrijthof’