Het gemiddelde aantal vierkante meters publiek groen per woning is in vijf jaar tijd gedaald van 79 naar 64 vierkante meter. Dat betekent dat Tilburg niet alleen achterblijft ten opzichte van landelijke normen, maar ook dat buurten steeds meer versteend lijken te raken. In 2024 voldoen nog 32 van de 105 onderzochte Tilburgse buurten aan de minimumnorm van 75 vierkante meter groen per woning. De Schildersbuurt is volgens het rapport de meest versteende buurt van Tilburg, met het minste groen per woning.
Daarnaast hebben twee buurten hun toegang tot een groot, aaneengesloten groen gebied verloren. Inwoners uit 61 buurten in Tilburg hebben nog toegang tot een groot park of natuurgebied van minstens één hectare. De achteruitgang van het groen komt in Tilburg onder andere door de groei van de bevolking en het aantal woningen. Tussen 2019 en 2024 zijn hier veel nieuwe woningen gebouwd, maar het groen lijkt niet meegegroeid.
Tekst gaat verder onder de foto.
Een woordvoerder van de gemeente is niet verbaasd over de uitkomsten van het rapport. “Tilburg, en dan met name de Binnenstad en Oude Stad, zijn van oudsher erg versteende en dichtbebouwde gebieden. Zo versteend zelfs, dat we in 2018 op een bepaald moment zelfs de warmste stad van Europa waren”, legt hij uit. “Dit is een bevestiging van wat we zelf al wisten en waar we de afgelopen jaren stevig en met prioriteit onze schouders onder hebben gezet.”
Stadsparken Koningswei en Oude Dijk
Soms lijkt de gemeente kansen voor vergroening te missen, zoals bij het nieuwe Stadsforum. Er zijn weliswaar bomen geplant, maar echt groen wordt het daar niet. Het project Koningswei, dat het grijze Koningsplein moet gaan vervangen, biedt in de toekomst meer uitkomst. Het nieuwe stadspark moet de stad vergroenen en bijdragen aan een groenere omgeving.
De verstening van Tilburg heeft te maken met de ligging op zandgronden en de geschiedenis als textielstad. “Dat los je niet van vandaag op morgen op. Daar werken we inmiddels al een behoorlijk aantal jaren structureel aan in ons programma ‘groen en water in en om de stad’”, legt de woordvoerder uit. Inmiddels beginnen de inspanningen, zoals vergroening in stadsparken en het ‘013 parken-plan’, vruchten af te werpen. Zo wordt stadspark Oude Dijk aangepakt en zet de vergroening van straten en pleinen zoals de Willem II-straat en Stationsstraat door.
LEES OOK: Stadspark Oude Dijk krijgt een flinke opknapbeurt: 3,5 miljoen voor een nieuw park
Volgens onderzoekers van Natuur & Milieu heeft het verlies aan groen meer oorzaken. “Nieuwbouwprojecten krijgen soms groene punten, maar beleid om versteende wijken te vergroenen of om groeiend groen bij nieuwbouw te garanderen, is zeldzaam. Ook richten veel plannen zich vooral op het behouden van groen, terwijl uitbreiden juist nodig is.”
In het rapport waarschuwen onderzoekers dan ook voor de gevolgen van verstening: “Minder groen betekent meer hittestress, minder biodiversiteit en een minder aantrekkelijke leefomgeving.”
Over een paar jaar beter uit de bus
De woordvoerder van de gemeente geeft aan dat de focus op vergroening Tilburg niet meteen de groenste stad maakt, maar dat het tijd kost. “We komen immers van ver, hebben stevige ambities waar we samen met onze inwoners en ondernemers aan werken en hebben inmiddels laten zien dat het ook echt kan. We hebben dan ook de goede hoop en verwachting dat we bij een volgend onderzoek van Natuur & Milieu, over een aantal jaar, veel beter uit de bus zullen komen.”
LEES OOK:
Miljoenen subsidie voor Tilburg, Koningsplein wordt Koningswei
Tilburg bevindt zich in het stenen tijdperk: ‘Meer beton dan groen’