De Spoel Reunited doneert meer dan 9000 euro aan het PopHuis

De cheque werd woensdagavond overhandigd in Kim's Kroeg (foto: Walter de Wit)

Net als vorig jaar doneert De Spoel Reunited het geld dat, na het betalen van alle kosten, overblijft. Dit keer is er gekozen voor het PopHuis, een initiatief van Fons van Iersel en Paul Zoontjens. Voor een van de organisatoren, Walter de Wit, is het cirkeltje op die manier rond. “De Spoel bood eind jaren 70 en jaren 80 ontelbaar vaak een gratis podium aan diverse jonge bandjes en wat ons betreft, is de cirkel hiermee rond.”

Het was tijdens de Spoelavonden weer ouderwets gezellig. De Spoelgangers van toen hebben inmiddels een aardige leeftijd bereikt, maar dat wil niet zeggen dat ze niet meer kunnen swingen. In totaal kochten zo’n duizend mensen een kaartje voor de twee avonden van de Spoel Reunited in Club Smederij. Wanneer je daar de kosten vanaf trekt, blijft er een bedrag van 9350 euro over. Dat geld gaat dus naar het festival van het PopHuis.

Zekerheid voor komend jaar

“Daar zijn we hartstikke blij mee”, laat medeoprichter Paul Zoontjens weten. “Dit betekent dat het festival voor aankomend jaar verzekerd is. Het is heel mooi dat we zo de droom van Fons van Iersel, die vorig jaar overleed, kunnen voortzetten.” Met Festival Pop Up! wil Zoontjens een podium bieden aan allerlei opkomende bandjes. Er vindt discussie plaats, wordt gespeeld en er zijn panelleden aanwezig.

Volgens een van de organisatoren van De Spoel Reunited, Walter de Wit, sluit het festival naadloos aan bij wat de Spoel vroeger al was. “De oud-eigenaar George van den Bosch stelde de Spoel toen al beschikbaar aan opkomende bandjes. Dan gaf hij gewoon de sleutel af en zei: ‘Als je maar van de drank afblijft.’” De Tilburgse bandjescultuur begon volgens Zoontjens misschien ook wel bij Van den Bosch. “Als ik het in een oneliner moet zeggen, vind ik hem de Godfather van de bandjescultuur.”

Tilburgse bandjescultuur

Beide initiatieven liggen ver van elkaar verwijderd op een tijdlijn, maar qua essentie juist dicht bij elkaar: ruimte bieden aan opkomende bandjes om zich te ontplooien tot wat ze diep van binnen eigenlijk al zijn. “Ik vind gewoon dat er zo’n evenement als Festival Pop Up! moet zijn in Brabant. En dan al helemaal in Tilburg, met de verstrekkende bandjescultuur”, vertelt Zoontjens.

Naast de eenmalige donatie wordt ook het Spoelfonds opgericht. “Met het steunen van het PopHuis blijven we erg dicht bij dat waar wij als ‘De Spoel’ vandaan komen: de muzikale jongerencultuur in Tilburg”, vertelt De Wit. In dit fonds kan het hele jaar door gedoneerd worden en al het geld gaat naar Festival Pop Up!. “We hebben uiteindelijk heel veel mensen die we moeten betalen voor hun bijdrage en dat loopt in de kosten”, vult Zoontjens aan.

Laatste keer

De Spoel Reunited is al twee jaar op rij een succes. In totaal kwamen er 2000 mensen op de reünie van de avant-garde danstent uit de jaren 60, ’70 en ’80 van de vorige eeuw af. Het eerste jaar werd er al ruim 9000 euro gedoneerd aan Stichting Quiet en dit jaar dus aan het PopHuis. Maar al die successen willen niet zeggen dat er volgend jaar weer een feestje is. “Zoals het er nu uitziet, was dit de laatste keer,” laat Walter de Wit weten. “Al staat de deur nog wel op een kier.”

LEES OOK:
Frans en Mylène vliegen de wereld over voor de Spoel Reunited
De Spoel Reunited doneert meer dan 9000 aan stichting Quiet

Pieter Soethout