Geschreven door Manoek Lambregts
Mensen met glutenintolerantie kunnen gluten niet goed verdragen. Dat komt omdat de darmvlokken, dat zijn uitsteeksels die voedingstoffen opnemen, beschadigd zijn. “Het is dus eigenlijk geen allergie”, stelt Anneloe Rijpkema, diëtist bij De Gezonde Eetkamer in Tilburg. “Mensen met coeliakie vinden het vaak vervelend dat ze om aanpassing moeten vragen of ze vertrouwen het niet als ze ergens anders gaan eten.”
‘Dan ben ik maar misselijk’
Tim loopt dan ook precies hier tegenaan. “Samen eten is onhandig”, zegt Tim. “Ineens moet iedereen rekening met mij houden. Bij mensen die ik niet super goed ken, voel ik mij een beetje de partycrasher.” Tim vraagt zelden of iemand de oven wil schoonmaken om kruisbesmetting te voorkomen. “Ik heb daar geen zin in. Of dat is luiheid. Dan ben ik maar even misselijk. Sommige mensen hebben het erger dan ik. Zij kunnen niet eens een brood aanraken.”
Tim zegt dat zijn coeliakie voor ongemakkelijke situaties zorgt. “Je voelt je irritant als je steeds aan moet geven dat je geen gluten mag. Anderen voelen zich soms ook beschaamd als ze het niet van je weten. Ik begrijp dat wel. Je kunt niet iedereen z’n dieet onthouden.” Om hier subtiel mee om te gaan, zegt Tim soms tegen een specifiek persoon: ‘Oh, ik hoop dat ik dit mag eten!’. “Die persoon neemt dan de taak op zich om dat uit te zoeken. Dat vind ik schattig en fijn, want ik ben bang dat ik tot last ben.”
Geen glutenvrije fastfood in Tilburg
Omdat de feestdagen goed voor te bereiden zijn, geeft dat voor Tim een gevoel van zekerheid. Vooral bij spontane uitjes of traktaties ziet Tim zichzelf als een last. “Ik vertraag alles als mensen ‘even’ ergens willen eten. Ik moet de menu’s checken. Fast food lukt eigenlijk nooit in Tilburg, er zijn geen glutenvrije opties. En op vakanties is het nóg onhandiger. In Nederland kent iedereen glutenintolerantie wel, maar in Italië vorig jaar keken ze me vreemd aan toen ik zei dat ik geen pizza of pasta mag.”
“Je went eraan”, stelt Tim over zijn glutenintolerantie. “Ik ben allang blij dat er verschillende glutenvrije opties zijn. Het is vaak niet zo lekker, maar je leert snel navigeren naar de juiste plekken.” Alleen een glutenvrij biertje, daar zou Tim nog graag makkelijker aan willen komen. “Het is misschien een first world problem, maar ik moet regelmatig aan de wijn als ik daar geen zin in heb. Gelukkig is appelcider in opkomst!”
LEES OOK:
Glutenvrije Piet zorgt ervoor dat ieder kind kan genieten van pepernoten