Reis door de wereld vanuit je eigen buurt: Missionarisstraat gaat het nieuwe jaar in met nieuwjaarsfeest voor elke tijdzone

oud en nieuw
Foto: Fabien AZEMA, Pixabay.

Stel je even voor, je kunt oud en nieuw van verschillende landen, meerdere keren op de avond beleven én vieren. Voor de bewoners van de Missionarisstraat staat dat echt te gebeuren. De buurt organiseert namelijk op 31 december een nieuwjaarsfeest waarbij elk uur een andere tijdzone centraal staat. “We willen iets neerzetten waar iedereen zich welkom voelt.”

“Het concept heb ik eigenlijk gestolen van een oude buurman”, geeft Frans Schuurmans lachend toe. Samen met de buurt organiseert hij het nieuwjaarsfeest voor elke tijdzone. “Hij viert elk jaar in zijn straat het nieuwe jaar per tijdzone en ik dacht: dat kunnen wij ook. Alleen hebben wij in onze straat niet de mogelijkheid om iedereen naar binnen te halen. Daarom besloten we het groots aan te pakken en er een openbaar straatfeest van te maken. Met een afgesloten straat en een grote tent creëren we een plek waar iedereen kan aansluiten.”

Het feest begint om 18.00 uur ’s avonds en elk uur staat een ander land in de schijnwerpers. “We starten met Indonesië en reizen via landen als Bangladesh, India, Iran, Turkije en Griekenland naar de Balkan. Uiteindelijk vieren we om middernacht het Hollandse nieuwjaar.” Na middernacht stopt het feest, want: “Het is natuurlijk wel op straat en misschien willen de mensen ook rustig gaan slapen.”

Een buurt die samenwerkt

Wat dit feest extra bijzonder maakt, is de betrokkenheid van de buurtbewoners. “Ik heb alle huishoudens in de straat gevraagd of ze mee wilden doen aan het thema van een specifieke tijdzone”, legt Frans uit. Zo draait het nieuwjaarsthema van Indonesië voornamelijk om eten. “Maar zelf ga ik iets met dans uit India proberen, al ben ik daar niet zo goed in”, voegt hij lachend toe. “Maar we gaan er iets leuks van maken.”

De animo in de straat was groot. “We zijn een hechte buurt en organiseren vaker evenementen samen. Het helpt dat we elkaar al goed kennen. Maar voor dit feest moest ik wel wat uitleggen. Uiteindelijk was iedereen bereid iets te betekenen en dat maakt het feest alleen maar leuker.”

Open voor iedereen

Hoewel het feest door en voor de buurt wordt georganiseerd, is iedereen welkom. “Het mooie van een feest in een open tent is dat mensen die langslopen gewoon even kunnen aansluiten. Dat vinden we juist gezellig.”

Met het feest hopen Frans en zijn buren ook een brug te slaan naar andere culturen. “We zien steeds meer mensen uit andere landen in onze wijk. Wie weet herkennen ze zich in een van de thema’s en sluiten ze aan. Het is ook een leuke manier om te ontdekken hoe oud en nieuw ergens anders wordt gevierd.”

Een hechte buurt

Frans woont nu ruim drieënhalf jaar in de wijk en heeft een fijne band met zijn buren opgebouwd. “In mijn vorige straat in Tilburg heb ik ooit het concept van de ‘Leefstraat’ geïntroduceerd. Dat is een initiatief waarbij de straat een maand wordt afgesloten en omgetoverd tot een soort openbare woonkamer. Het verbindt mensen en zorgt ervoor dat buren elkaar leren kennen. Dat idee heb ik ook naar deze straat gebracht.”

De Leefstraat vormde de basis voor de huidige buurtactiviteiten. “We hebben samen een grote partytent aangeschaft die we nu ook voor dit nieuwjaarsfeest gebruiken. Dankzij een subsidie van de gemeente konden we investeren in heaters, zodat we de tent ook lekker warm kunnen houden. Zo hopen we dit feest elk jaar te herhalen.”

Wat de buurt hoopt te bereiken op 31 december? “Een gezellige avond waar iedereen samenkomt. Dat mensen uit omliggende straten ook even langskomen, zodat we hen beter leren kennen. Maar ook dat wanneer het middernacht is, we elkaar in de armen kunnen vallen en samen het nieuwe jaar inluiden.”

oud en nieuw
Een flyer van het komende feest (Bron: Frans Schuurmans).

Angela Weisz