27e keer Fakkels voor Vrede: vijf euro voor een eigen vuur en steun Tira Mi Su

(Foto: Liesbeth van Groenendaal).

Ieder jaar op kerstavond waaieren honderden Tilburgers met fakkels in hun handen uit over de stad. In een sfeervolle, helverlichte voettocht steunen zij een goed doel, dit jaar Tira Mi Su, een inzamel-initiatief (van schoenen tot spelletjes, fietsen tot meubels) voor stadgenoten die het ’t hardst nodig hebben.

Een lopend vuurtje dat al jaren door Tilburg gaat, schrijft kreten-goeroe Loesje op een van haar posters over de Tilburgse traditie. In de loop der jaren is het evenement inderdaad uitgegroeid tot beeldbepalend voor de stad.

Mede-organisator van de tocht is Tim Hobbelman, die laatst aanschoof in de kerstaflevering van de wekelijkse OT-talkshow TilbuZz. Hierin zei hij over de 27e editie: ‘‘De boodschap is dezelfde als andere jaren: meer tolerantie en geen racisme. We hebben dit jaar als spreker Esmah Lahlah. Dat zij een partij vertegenwoordigt is voor ons helemaal niet belangrijk. We hebben voor haar gekozen omdat ze een inspirerende vrouw is en de stad goed kent.’’

Volgens Hobbelman hebben ze in Tilburg geen moment getwijfeld of de fakkeltocht überhaupt wel kon doorgaan. Dit naar aanleiding van de afgelaste fakkeltocht in Eindhoven. ‘‘In de hoogtijdagen liepen er soms wel 1500 mensen mee. Dat is nu wel anders. Na de coronajaren is er wel iets veranderd, dat zien we aan de online fakkelverkoop. Maar twijfel of het kon doorgaan, daar is in Tilburg nooit sprake van geweest.’’

Tira Mi Su

Elk jaar kiest de organisatie van Fakkels voor Vrede een nieuw goed doel. Dit doel moet bijdragen aan vrede in de breedste zin van het woord. Het is een lokaal doel of project en moet een concrete invulling voor het sponsorbedrag hebben. Dit jaar zal het geld gaan naar een initiatief uit Tilburg-Noord genaamd Tira Mi Su. Een aantal vrouwen zamelen vanuit de kelderbox van de flat waar ze wonen spullen in voor mensen die het goed kunnen gebruiken.

Tira Mi Su is altijd zelfredzaam geweest en staat voor duurzaamheid. Denk dus niet dat de dames van het geschonken geld nieuwe spullen om uit te delen van zullen kopen. Die verspreiding zal nog steeds plaatsvinden door gedoneerde tweedehands spullen. Wel kan er worden geïnvesteerd in zaken die het werken in de ruimte praktischer maken. Denk aan bakken die nodig zijn om de kleding in op te slaan, de koffie-inloop die moet worden bekostigd, een plankensysteem en er zal een deel naar teambuilding gaan.

Route

De route van de tocht beschrijft de organisatie op hun website: ‘‘De sfeervolle wandeling met de brandende fakkels begint op het Willemsplein en gaat via de Oude Markt en de Nieuwlandstraat naar de Tuinstraat. Deze lopen we helemaal uit tot aan het Pieter Vreedeplein. Vervolgens lopen we langs de ijsbaan op de Heuvel de Heuvelstraat in, waar we linksaf via het Stadhuisplein weer naar het beginpunt wandelen op het WIllemsplein, bij het Paleis Raadhuis op het nieuwe Stadsforum.’’

Het evenement wordt onder anderen gesponsord door Poppodium 013, Hall of Fame, Stadscamping Tilburg en het Boekenschop. Een fakkel kost 5 euro.

LEES OOK:
Sterrentocht belooft nog groter: 36 groepen en een gigantische ster

Thomas de Zeeuw