Tilburgse Sterrentocht geeft eeuwenoude traditie een nieuw plekje in de stad

tilburgse sterrentocht
De Tilburgse Sterrentocht trekt honderden mensen naar de binnenstad (Foto: Liesbeth van Groenendaal).

Op zondag 5 januari is het weer zover: de Tilburgse Sterrentocht trekt dan voor de derde keer door de binnenstad. Tijdens deze moderne variant op de intocht van de Drie Koningen, zullen honderden lichtobjecten het centrum laten schitteren. Dit jaar verwacht de organisatie grotere opkomst dan ooit.

Op de avond van 5 januari wordt Tilburg omgetoverd tot een stad van licht en saamhorigheid. De Tilburgse Sterrentocht is volgens mede-organisator Paul Spapens maar liefst 1800 meter lang. “Het evenement begint om 16.30 uur op het Willemsplein bij het Paleis Raadhuis en trekt door de binnenstad, langs plekken als de Heuvelstraat en het Pieter Vreedeplein.” Met een grote verlichte ster van 3,5 meter hoog voorop, symboliseert de tocht licht en hoop.

Het programma start met een optreden van een kinderkoor, dat een speciaal gecomponeerd lied zal zingen. Ook zal wethouder Cultuur, Marcelle Hendrickx, de ster ‘ontsteken’ en een nieuw verlicht vaandel onthullen, een van de nieuwe toevoegingen dit jaar. “Dat vaandel is een blijvend symbool van de Sterrentocht”, legt Spapens uit. “Het staat voor saamhorigheid en een gezamenlijke toekomst.”

Licht als universeel thema

Licht speelt een centrale rol in de Tilburgse Sterrentocht. “Het is een element dat in alle culturen voorkomt. Of je nu uit Syrië komt of uit Engeland, licht staat voor hoop en verbondenheid.” Dit thema wordt versterkt door de tientallen lichtobjecten die tijdens de parade worden meegedragen. Deze objecten worden in wijkcentra en scholen gebouwd onder begeleiding van kunstenaars. “Het bouwen alleen al is een moment van ontmoeting”, vertelt Spapens. “Tijdens de tocht draagt iedereen zijn eigen creatie met zich mee, dat is prachtig om te zien.”

De Sterrentocht weerspiegelt de diversiteit van Tilburg, een stad met 148 nationaliteiten. “Het is de enige multiculturele parade in Tilburg”, vertelt Spapens trots. “Van zangkoren en dansgroepen tot theateracts, allemaal van Tilburgse bodem. Er doet er ook onder andere een Poolse groep mee en een koor met leden uit twaalf verschillende culturen.” De liedjes die tijdens de tocht gezongen worden, zijn speciaal geschreven en benadrukken het motto van de Tilburgse Sterrentocht: ‘Er is maar één toekomst en dat is een gezamenlijke.’

Eeuwenoude traditie een nieuwe toekomst geven

De Sterrentocht staat ook voor solidariteit. Tijdens de tocht wordt speelgoed ingezameld voor de Tilburgse Speelgoedbank, een initiatief van dezelfde organisatie. “Mensen kunnen speelgoed meenemen en tijdens de parade in bakfietsen leggen”, legt Paul uit. “Het speelgoed komt dan terecht bij kinderen van wie de ouders niet genoeg geld hebben om het te kopen. Vorig jaar waren die bakfietsen aan het einde van de tocht helemaal vol.”

De Tilburgse Sterrentocht bouwt voort op eeuwenoude tradities, zoals het Driekoningenfeest, maar geeft deze een moderne invulling. “De waardes van het oorspronkelijke Driekoningenfeest – delen, oog hebben voor elkaar en samen optrekken – hebben wij er als het waren uitgehaald en een nieuwe toekomst gegeven in de huidige Tilburgse samenleving”, legt Spapens uit. “Dat is de essentie van de Tilburgse Sterrentocht. Samen maken we er wat van.”

LEES OOK:
Tilburg steekt Driekoningen-tocht in een nieuw jasje zonder levende dieren

Angela Weisz