Geschreven door Chelsea Piqué.
Het werkboek, bedoeld voor groep 6-leerlingen, vertelt het verhaal van Peerke Donders met behulp van dierenpersonages, waaronder een aap. Wesley Raghoebar, burgerraadslid bij Lokaal Tilburg, merkt hierover op. “Het verhaal wordt verteld door een aap, wat ongelukkig overkomt. Met de kennis en de normen van de hedendaagse samenleving, kunnen er ook wat dingen in geschreven staan, die de vraag oproepen of dit wel gepast is om aan kinderen van groep 6 mee te geven.”
Hoe kwam dit aan het licht?
Raghoebar kwam het werkboek tegen tijdens een koloniale wandeling in Tilburg. Daar werd het boek aan alle aanwezigen getoond. Het burgerraadslid is toen is gelijk op zoek gegaan naar een eigen exemplaar. Nadat hij het werkboek doornam, viel hem op dat bepaalde illustraties en passages niet passen in de huidige maatschappelijke context.
Het werkboek werd daarna tijdens een debat over racisme en discriminatie in het onderwijs van Lokaal Tilburg als voorbeeld aangehaald. Volgens Raghoebar is het belangrijk dat Tilburg beleid maakt dat gelijkwaardigheid bevordert, maar dat dit ook in de praktijk goed moet worden uitgevoerd.
Actie vanuit de gemeente en het stadsmuseum
De zorgen bereikten de wethouder Evelien Kostermans en andere fractiepartijen. Toen besloot Stadsmuseum Tilburg in gesprek te gaan met betrokkenen en het werkboek tijdelijk van de markt te halen. Petra Robben, hoofd Stadsmuseum Tilburg, licht toe: “Als de illustraties verkeerd worden geïnterpreteerd, kunnen we er gewoon over praten. Op korte termijn kunnen we het in ieder geval stopzetten. Wij willen met raadsleden in gesprek, maar ook met leerkrachten en volwassenen om te kijken wat zij ervan vinden, maar ook de kinderen.”
Raghoebar ziet hierin een positief voorbeeld van samenwerking. “Uiteindelijk is er iets gemaakt wat niet slecht bedoeld is, maar wel uiterst ongelukkig is neergezet. In plaats van allemaal negatief een vinger te wijzen, kun je in gesprek gaan en zien dat er naar je geluisterd wordt.”
Wat nu?
Het stadsmuseum benadrukt dat het nooit de bedoeling is geweest om mensen te kwetsen. Voorlopig worden nieuwe verspreidingen stopgezet. Het museum gaat onderzoeken hoe het verhaal in een aangepaste vorm kan worden gepresenteerd. “Wij hebben een verantwoording naar kinderen en het onderwijs en daar zijn wij ons als cultuurhistorisch instituut maar al te bewust van. Als mensen zich ongemakkelijk voelen, dan hebben wij daar respect voor”, aldus Robben.