Hetty van de Wouw is Tilburgse sportvrouw van het jaar na een hele moeilijke periode

Hetty van de Wouw wint de prijs voor Tilburgs sportvrouw van het jaar (foto: Amani Leeser)

Baanwielrenster Hetty van de Wouw is vrijdagavond verkozen tot Tilburgse Sportvrouw van het jaar 2024. Ze heeft een bijzonder succesvol jaar achter de rug, met twee keer brons op het Europees kampioenschap, drie keer zilver op het wereldkampioenschap en een zilveren medaille op de Olympische Spelen. “Het was een super goed jaar, sportief gezien. Ik ben erg trots op wat ik heb bereikt”, zegt de baanwielrenster.

Geschreven door Amani Leeser en Chelsea Piqué

Toch was de weg naar succes allesbehalve eenvoudig. Hetty heeft een zware periode achter de rug door haar eetstoornis, die begon na een vervelende opmerking van haar voormalige coach. Deze opmerking heeft jaren van haar carrière gekost, maar inmiddels is ze er weer bovenop gekomen. “Het herstel was erg lastig, omdat ik zo gewend was dat ik niks mocht eten en dat alles slecht voor je is. Maar dan moet je opeens jezelf forceren om wel goed te eten. Dat is best spannend en moeilijk”, legt Van de Wouw uit.

Herstellen van een eetstoornis als topsporter is een extra uitdaging, aangezien de druk om het juiste gewicht te behouden vaak groot is. “Het is lastig om te herstellen terwijl je traint, want je weet dat je voor je werk nog steeds moet letten op je eten”, zegt Hetty. Toch ontdekte ze dat minder eten haar niet verder hielp. “Ik hoopte dat ik door minder te eten harder zou fietsen, maar ik merkte dat ik er alleen maar slechter van werd. Dat was voor mij een motivatie om toch aan te komen.”

Voordeel bij laag lichaamsgewicht

Eetstoornissen komen bij topsporters een stuk vaker voor dan bij anderen. Een á twee procent van alle vrouwen ontwikkelt ergens in hun leven een eetstoornis. Maar onder de vrouwelijke topsporters is dat al vijftien tot twintig procent, blijkt uit cijfers uit wetenschappelijk onderzoek, volgends Human Concern.

topsportspecialist Ellen Maas legt uit waarom eetstoornissen vaker voorkomen bij sporters. “Ten eerste is het voor veel sporten voordelig om een laag lichaamsgewicht te hebben, vooral bij duursporters. Het verlangen om zo licht mogelijk te zijn om sneller te kunnen presteren, is een sterke motivator.” Ook bij gewichtsklassen in andere sporten, zoals vechtsporten, speelt de focus op gewicht een rol.

“Daarnaast is het voor veel topsporters normaal om obsessief bezig te zijn met gezonde voeding”, vervolgt Maas haar verhaal. “Dat kan al snel een risicofactor worden voor het ontwikkelen van een eetstoornis. Het streven naar optimale prestaties kan het eten tot een obsessie maken.”

Paar maanden weg

De steun van haar omgeving, en dan vooral haar coaches, was cruciaal voor Hetty’s herstel. “Toen mijn nieuwe coach wist wat er aan de hand was, heeft hij mij echt geholpen. Hij bracht me in contact met een diëtist. Toen hebben we samen een plan opgesteld om ervoor te zorgen dat ik weer aan zou komen.” Een belangrijk moment in haar herstel was de beslissing om even een stap terug te nemen. “Mijn coach stelde voor dat ik er een paar maanden tussenuit zou gaan, zodat ik met een frisse blik zou terugkomen. Ik ben toen een aantal weken naar Thailand gegaan.”

Enorme druk

Ravian Veenstra, directeur zorg bij Human Concern, benadrukt het belang van de juiste begeleiding bij herstel. “De druk om als topsporter altijd op het hoogst mogelijke niveau te presteren, kan tot een verstoorde relatie met voeding leiden. Dit komt doordat sporters vaak hun hele identiteit aan hun prestaties koppelen. Als die prestaties in hun ogen afhankelijk zijn van hun gewicht, kan er een gevaarlijke dynamiek ontstaan”, zegt hij. “Coaches kunnen een grote invloed hebben, zowel positief als negatief. Veel sporters geven aan dat een bepaalde opmerking van een coach of teamgenoot de katalysator was voor hun eetstoornis.”

“Wat belangrijk is in het herstel, is het besef dat er eerst een stap teruggezet moet worden om daadwerkelijk te kunnen genezen”, legt Veenstra uit. “Bij topsporters is het vaak zo dat ze hun sport tijdelijk moeten loslaten om te werken aan hun mentale gezondheid. Pas als ze die basis hebben hersteld, kunnen ze weer op een gezonde manier met hun sport bezig zijn.”

Niet meer zo beladen

Nu Hetty weer helemaal hersteld is, heeft ze nu een veel gezondere relatie met eten. “Ik ga nu veel meer ontspannen om met wat ik eet. Ik weet wat belangrijk is om goed te presteren, maar het is niet meer zo beladen als vroeger. Nu kan ik ook gewoon eens een stukje chocola eten als ik daar zin in heb.”

Hetty vindt het belangrijk om openlijk te spreken over haar eetstoornis. “Ik vind dat er te weinig over dit onderwerp wordt gepraat”, geeft ze aan. “Ik zie vooral in de wielerwereld veel mensen met dezelfde problemen, omdat er in sommige sporten heel veel druk ligt op het gewicht van sporters.”

Ze hoopt dat haar verhaal anderen kan helpen en bewustzijn kan creëren binnen de sportwereld. “Ik hoop dat coaches en mensen om de sporters heen zich realiseren wat een opmerking met iemand kan doen. Zeker als je jong en vatbaar bent, luister je naar de mensen waarvan je denkt dat zij er verstand van hebben. Dat is wat ik hoop dat mensen uit mijn verhaal halen.”

LEES OOK:
Dit zijn de winnaars en winnaressen van het Tilburgse Sportgala!

Omroep Tilburg