Extra asielzoekers voor Tilburg? Gemeente zegt ‘nee’ tegen besluit Rijk

bsn achterstanden
Volgens Tilburg vangt de regio al meer asielzoekers op dan nodig (foto: COA).

De gemeente Tilburg heeft van het Rijk de opdracht gekregen om 400 asielzoekers op te vangen, 50 meer dan eerder afgesproken. Dit terwijl de regio Midden-Brabant al ruim boven de landelijke norm opvangplekken biedt. De gemeente heeft daarom bezwaar ingediend tegen deze extra taak, samen met andere Midden-Brabantse gemeenten.

Tilburg werkt in de regio Hart van Brabant samen aan de opvang van asielzoekers en Oekraïense vluchtelingen alsof het één gemeente is. Door deze samenwerking biedt de regio nu al 433 opvangplekken meer dan nodig. Toch kreeg Tilburg eind december te horen dat het aantal plekken voor asielopvang verhoogd moest worden.

‘Ongepast’

Volgens de gemeente is dat vooral het gevolg van het feit dat andere regio’s in de provincie niet aan hun opgave voldoen. “Als regio voldoen wij ruimschoots aan het aantal opvangplekken voor asielzoekers. Maar omdat sommige andere regio’s dat niet doen, krijgen wij er nu nog eens 50 bij. Dat vinden we ongepast”, aldus de woordvoerder van de gemeente Tilburg. Daarom hebben zij, samen met andere gemeenten in de regio, een bezwaarschrift ingediend bij minister Faber.

De regio Midden-Brabant vangt al veel asielzoekers en vluchtelingen op, onder andere in de asielzoekerscentra in Oisterwijk en Gilze-Rijen. Daarnaast biedt Tilburg opvang aan minderjarige vluchtelingen. Alles bij elkaar betekent dit dat de regio al aanzienlijk meer opvangplekken levert dan de norm.

Gershwinstraat

Ondertussen wordt er wel gezocht naar nieuwe opvanglocaties. Een van de plekken die als kansrijk wordt gezien, is de Gershwinstraat 16 in Tilburg. Hier zouden 175 asielzoekers kunnen worden opgevangen, samen met 50 studenten en spoedzoekers zonder zorgvraag. Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) onderzoekt momenteel of de locatie financieel en ruimtelijk haalbaar is.

Een andere locatie, de Spoorlaan 392-394, werd ook als optie genoemd. Maar volgens het COA voldoet deze niet aan de eisen, waardoor deze plek afvalt. De gemeente zoekt daarom verder naar alternatieven. Zodra er een haalbaar plan is, worden zowel de gemeenteraad als omwonenden geïnformeerd.

Minister Faber

De gemeenten in Midden-Brabant hebben gezamenlijk bezwaar aangetekend en vragen het Rijk het besluit opnieuw te bekijken. “We verzoeken de minister vriendelijk om nogmaals naar de verdeling te kijken”, aldus de woordvoerder. Wat de uitkomst daarvan zal zijn, is nog afwachten.

LEES OOK:
Goirle vraagt dringend om duidelijkheid van minister Faber over toekomst asielopvang

Edita Saakian