Theo Van Breugel, voorzitter van de wijkraad Noordhoek, legt uit dat de zorgen van de buurt al langer bestaan. “De wijk heeft moeite met de groei van de school en de bijbehorende kinderopvang”, zegt Van Breugel. “Het gebruik van de Kloostertuin als speelruimte voor kinderen zorgt al voor geluidsoverlast, en met de uitbreiding van de school komen er nog meer kinderen bij. De vraag is of de huidige situatie nog wel leefbaar is voor de buurt.”
“Het geluid wordt voor ons alleen maar erger.”
Dit keer gaat het om de naastgelegen kapeltuin, die nu als buitenspeelruimte moet dienen voor het nieuwe Integraal Kindcentrum (IKC), waarvoor de school wil uitbreiden. Buurman Wil Verheggen maakt zich ook zorgen: “Met de uitbreiding van de school komen er nog meer kinderen bij, en het geluid wordt voor ons alleen maar erger.”
Wil Verheggen woont al 16 jaar in de Dionysiusstraat, vlak naast de Kloostertuin van De Elzen. “Als ik de poort naar de tuin open, zie ik meteen een groep spelende kinderen. Het geluid van hun spel is voor ons, omwonenden, inmiddels een vast onderdeel van het dagelijks leven”, zegt Wil. De Kloostertuin, waar de kinderen vaak spelen, ligt aan zo’n dertig huizen, waaronder die van Wil.
Tekst gaat verder onder de foto.
![](https://www.omroeptilburg.nl/wp-content/uploads/2025/02/Wil-woont-in-het-naastgelegen-voormalige-kleuterschool-1024x576.jpeg)
Sinds de school is begonnen met het gebruik van de Kloostertuin, is het groene stukje wijk niet meer wat het was. “In de zomer, als de school uit is, kun je vaak niet eens buiten zitten door het lawaai”, legt Wil uit. En met de uitbreiding naar het IKC, waar kinderen van 0 tot 13 jaar terechtkunnen, wordt de drukte alleen maar groter. “De tuin is open voor de buurt, maar zodra de kinderen buiten spelen, is het vaak lastig om het normale buurthuisleven voort te zetten.”
De school is in de afgelopen jaren al flink gegroeid: van 400 naar 600 leerlingen. De wijk wordt daardoor steeds drukker. “De buurt vindt het gewoon te groot worden”, zegt Wil. Met de komst van het IKC wordt er ruimte gecreëerd voor 24 opvangplekken voor baby’s en peuters. En de Kloostertuin en kapeltuin moeten dienen als buitenspeelruimte voor al deze kinderen. “Als ze allemaal tegelijk naar buiten gaan, wordt het voor ons onmogelijk om buiten te zitten zonder constant lawaai”, zegt Wil.
Toegankelijkheid Kloostertuin in het geding
De wijkraad Noordhoek heeft deze zorgen al vaker geuit en steun daarvoor gevonden bij de omwonenden. Voorzitter Theo van Breugel wijst op de balans tussen de groei van de school en de leefbaarheid van de wijk. “We zijn absoluut niet tegen de school of tegen kinderopvang”, zegt Van Breugel. “Maar het is belangrijk om een oplossing te vinden die voor de buurt én de school werkt. Het gaat niet alleen om de geluidsoverlast, maar ook om de toegankelijkheid van de Kloostertuin, die nu al steeds minder ruimte biedt voor buurtbewoners.”
Onderbouwing gemeente
De Raad van State heeft in de uitspraak van 5 februari aangegeven dat de gemeente beter moet onderbouwen waarom een piekgeluid van 95 dB als acceptabel wordt gezien, terwijl wetenschappelijke studies laten zien dat spelende kinderen tot 110 dB kunnen produceren. Daarnaast moet de gemeente ook duidelijk maken hoe de extra verkeersbewegingen rondom de school zijn meegenomen in de berekeningen.
Ondanks de zorgen is de relatie tussen de wijkraad en de school goed. Ze werken al jaren samen aan verbeteringen in de wijk, zoals de invoering van een schoolstraat om de verkeersveiligheid te vergroten. “Er is altijd ruimte voor overleg”, zegt Van Breugel. “We moeten samen zoeken naar een balans, waarbij de groei van de school niet ten koste gaat van de leefbaarheid voor de buurt.”
Vertraging
Schooldirecteur Bas Evers geeft aan dat hij op dit moment weinig kan zeggen over de uitspraak van de Raad van State. “Het ligt op bestuursniveau, en maandag wordt er gekeken naar de uitspraak. Tot die tijd kan ik er weinig over zeggen.” Hij benadrukt dat als er aanpassingen nodig zijn, die er vanzelf zullen komen. “Het is inderdaad jammer dat er vertraging optreedt, maar als het noodzakelijk is, is het noodzakelijk. De rechtsgang doet zijn werk.”
De gemeente heeft nu zestien weken de tijd om een nieuwe onderbouwing voor de geluidsoverlast aan te leveren. Tot die tijd blijft het onzeker of de uitbreiding in de huidige vorm doorgaat. De wijkraad hoopt dat buurtbewoners nog inspraak krijgen in het vervolgproces en dat er een oplossing komt waar iedereen zich in kan vinden. “Dit is een kans om samen tot een oplossing te komen, waar de school en de buurt zich allebei in kunnen vinden,” aldus Van Breugel.
![](https://www.omroeptilburg.nl/wp-content/uploads/2025/02/kapeltuin-1024x576.jpeg)
LEES OOK:
Korte metten met de file bij De Elzen: ‘schoolstraat’ maakt Elzenstraat autovrij
![](https://www.omroeptilburg.nl/wp-content/uploads/2024/06/Foutjegezien.png)