De Groene Kathedraal, ontworpen door architect Winy Maas, moet een groene oase in de Spoorzone worden, opgebouwd uit steigerbuizen en gevuld met bomen, struiken en planten. Het project is bedoeld als kunstzinnige reflectie op de verstedelijking van Brabant en biedt ruimte voor exposities, kunstinstallaties en andere culturele activiteiten. De gemeente werkt hiervoor samen met de provincie, Midpoint Brabant en partners als de Efteling en Libéma. Toch roept de forse investering veel weerstand op.
Geldverspilling
LST-fractievoorzitter Hans Smolders noemt de besteding van het geld ‘geldverkwisting in recordtempo’. De Groene Kathedraal is een tijdelijk kunstwerk van architect Winy Maas. Het bouwwerk, dat midden in de Spoorzone komt, bestaat uit steigerbuizen waar bomen, struiken en planten doorheen groeien. Het idee is om natuur, kunst en architectuur te combineren. Bezoekers kunnen er gratis doorheen lopen en er komen exposities en kunstinstallaties over vergroening en duurzaamheid. De gemeente werkt samen met de provincie, Midpoint Brabant en bedrijven als de Efteling en Libéma.
Maar de kritiek groeit. Hans Smolders (LST) spreekt van ‘geldverkwisting in recordtempo’. Hij wijst erop dat Tilburg financieel zware tijden tegemoet gaat en dat het geld beter besteed kan worden aan dingen waar de stad echt iets aan heeft. FVD en 50PLUS delen deze kritiek. “Blijkbaar heeft het college nog niet door dat je een euro maar één keer kunt uitgeven”, schrijven ze in een gezamenlijke brief. Ze willen dat het stadsbestuur voorlopig geen onomkeerbare besluiten neemt en eisen een debat binnen twee weken.
‘Vergroening juichen we toe’
Niet iedereen deelt de scherpe kritiek op de Groene Kathedraal. De Partij voor de Dieren Fractievoorzitter Anne Miep Vlasveld noemt het kunstwerk een goed idee en heeft geen principiële bezwaren tegen de gemeentelijke bijdrage van vier ton. “Het is vergroening, en dat juichen we toe. Maar we willen wel dat het stadsbestuur dit project als inspiratie gebruikt om écht te vergroenen en verduurzamen.”
Belastinggeld
Ondertussen zijn ook veel Tilburgers kritisch over de hoge kosten van het project. Op sociale media en in lokale discussies klinkt de roep dat het geld beter besteed kan worden aan bijvoorbeeld het verbeteren van bestaande parken of het aanpakken van sociale problemen in de stad.
De oppositiepartijen wijzen erop dat de provincie 700.000 euro meebetaalt, maar dat dit óók belastinggeld is. “Dat geld had net zo goed naar iets met langdurig effect kunnen gaan”, zeggen Smolders, Kooke en Sweep. Ze willen dat het stadsbestuur het definitieve besluit uitstelt tot het debat heeft plaatsgevonden.
![](https://www.omroeptilburg.nl/wp-content/uploads/2024/06/Foutjegezien.png)