Wethouder wil toekomstplan Westermarkt voor zomerreces naar gemeenteraad

Foto: Vanessa Spaanderman

Tientallen bewoners en winkeleigenaren kwamen donderdagavond bij elkaar om de presentatie van het concepttoekomstplan van de Westermarkt aan te horen. Wethouder Bas van der Pol, die zelf opgegroeid is in dit gebied, liet weten duizend reacties te hebben ontvangen op de enquête over de Westermarkt. “Natuurlijk zijn mensen bezorgd over grote veranderingen, maar we krijgen er heel wat van terug.”

Het plan voor de Westermarkt begint steeds meer vorm te krijgen. Tijdens de bijeenkomst van donderdagavond werd het concept toekomstplan gepresenteerd. De meeste mensen zijn erg te spreken over de nieuwe plannen en vinden ook dat het winkelgebied wat meer liefde verdient. Wethouder Bas van der Pol ziet grote kansen voor het gebied. “Je ziet de Westermarkt gewoon achteruit gaan, de kwaliteit van winkels wordt minder en het onderhoud van de woningen en winkels is gedateerd. De omgeving wordt sleetser. Het vraagt dus om een enorme investering om de toekomst in te kunnen”, legt de wethouder uit.

(Tekst loopt door onder de foto’s)

Brede gebiedsontwikkeling

In de gemeente Tilburg is de vraag naar woningen groot. Het doel wat de gemeente voor ogen heeft, is om maar liefst 31.000 woningen te bouwen. Ongeveer een derde daarvan wordt gerealiseerd in Tilburg-West. In het verleden zijn er al vaker plannen geweest om de Westermarkt aan te pakken, maar vaak vielen die ideeën in het water. Van Der Pol is ervan overtuigd dat het deze keer wel echt gaat lukken. “Het gaat om heel belangrijke factoren zoals de brede gebiedsontwikkeling van West en de samenwerking en bereidheid van alle partijen om te investeren. Het hele kenniskwartier gaat op de schop met de Westermarkt in het hart. Dat is al een heel ander uitkomstpunt dan wanneer je alleen het winkelcentrum moet ontwikkelen”, aldus de wethouder.

Het bredere aspect geldt voor alle betrokken partijen. “Iedereen die betrokken is werkt aan Wes en niet alleen de Westermarkt. Dat is ook een heel groot verschil met wat er in het verleden gebeurde”, vertelt Van Der Pol. Daarnaast zijn er in het gebied veel verschillende eigenaren en partijen. Intussen is het gelukt om eigenaren, ondernemers en bewoners bij elkaar te krijgen, zodat er een samenwerkingsproces is ontstaan wat behapbaar is. Volgens de wethouder is de gemeente nu echt in staat om te kunnen investeren. “In het verleden liep het altijd stuk op de parkeergarage omdat het niet te betalen was. Wij geloven dat als we onze kaarten nu goed inzetten, we een goed plan kunnen neerzetten.”

Vaart erin houden

Inmiddels wordt er al ruim twee jaar flink gebrainstormd over hoe de Westermarkt moet worden aangepakt. Het liefst zien de betrokkenen dat de plannen snel worden uitgevoerd. “Om daar de vaart in te houden, moet je goed structureren. We hebben een informatiepunt geopend en er is een nieuwsbrief. Zo blijven we goed in contact met bewoners, ondernemers en partijen. Dat leidt uiteindelijk tot een gekwalificeerd advies aan ons college. Het is belangrijk dat we een open blik houden en duidelijke afspraken maken. Deze gestructureerde manier van werken met de gemeentelijke betrokkenheid is nieuw en was in het verleden niet zo. Ik denk ook dat dit helpt om zo de vaart erin te houden.”

Als het aan de wethouder ligt, komt het plan nog voor het zomerreces langs de raad.

LEES OOK:
Westermarkt gaat flink op de schop: woontorens, parkeerkelder en meer groen
Vernieuwing Westermarkt: gemeente krijgt ruim vier miljoen van het Rijk

Vanessa Spaanderman