Maak kennis met de Kruikendel: een snack met een vleugje carnaval

Na de Crompouce, de pistache chocolade reep en de Crispy Sushi Sandwich is er een nieuwe foodhype ontstaan: de Kruikendel. De Tilburgse Eddy Spijkers is de bedenker van de van de feestelijke snack. Speciaal voor carnaval is de Kruikendel op de kaart gezet.

Wat begon als een onschuldig idee groeide uit tot een heuse TikTok foodhype. De Tilburgse ondernemer Eddy Spijkers wilde iets bedenken omtrent carnaval. Na wat brainstormen kwam hij op de Kruikendel. “Het idee ontstond toen ik op de bank zat. Als ondernemer ben je vaker bezig met het bedenken en uitwerken van nieuwe concepten”, vertelt Spijkers. Toen hij eenmaal een idee voor ogen had, moest er een naam bedacht worden. Toen hij uiteindelijk de naam had voor zijn snack, ging hij het wereldwijde web op. “Ik ging even Googelen of het niet al eerder was bedacht. Dat was niet zo, dus ik ging ermee aan de slag.”

Licht pittig tintje

Spijkers probeerde verschillende combinaties, maar eentje paste echt in het plaatje. “Het is een frikandel met sriracha mayonaise (oranje kleur), wasabi mayonaise (groene kleur) en krokantje van soja en wasabi”, legt Spijkers uit. “We moeten natuurlijk wel de kruikenkleuren bij elkaar krijgen op de frikandel. Zodoende zijn we bij de naam gekomen.”

Tilburgers weten inmiddels de snack te vinden. De Kruikendellen vliegen daarom ook over de toonbank. “In het eerste weekend hebben we er echt veel verkocht. Mensen willen het toch even komen proeven. Je bedenkt iets leuk en je hoopt dan dat het aanslaat bij de mensen.”

Terugkerend succes?

Het product is echt speciaal voor carnaval in het leven geroepen. Het is nog maar de vraag of de Kruikendel heel het jaar op de kaart blijft. “Het is natuurlijk leuk om juist te doen met carnaval. Als het een succes blijft zoals dat het nu is, komt die volgend jaar weer terug op het menu”, licht Spijkers toe.

De Kruikendel moest natuurlijk geproefd worden en daarom ging Omroep Tilburg de straat op met de snack.

LEES OOK:
Carnaval 2025 in Kruikenstad: twee keer zoveel ruimte, strakkere handhaving en betere voorzieningen

Vanessa Spaanderman