Raad steunt Groene Kathedraal: 400.000 euro investering levert 1 miljoen euro op voor Tilburg

(Impressie: MVRDV).

De Tilburgse gemeenteraad heeft maandagavond de motie van LST, 50PLUS en FVD tegen de financiering van de Groene Kathedraal verworpen. De motie, die het college opriep om de gemeentelijke bijdrage van 400.000 euro terug te draaien, kreeg 12 stemmen voor en 31 tegen. Het college verwacht dat het kunstproject een economische spin-off van minstens één miljoen euro zal hebben door een conservatieve schatting van 50.000 bezoekers die gemiddeld 20 euro per persoon in Tilburg uitgeven.

Fractievoorzitter Hans Smolders (LST) liet er geen misverstand over bestaan: volgens hem is de Groene Kathedraal niets meer dan een ‘groen luchtkasteel’ en een voorbeeld van ‘peperdure symboolpolitiek’. “Dit project kost de belastingbetaler 1,1 miljoen euro en staat er slechts twee maanden. Het is onbegrijpelijk dat het college zonder enige betrokkenheid van de raad zo’n besluit neemt”, aldus Smolders. Hij waarschuwde dat de Groene Kathedraal slechts de nieuwste in een reeks tijdelijke en kostbare projecten is, die volgens hem zelden de beloofde economische impact realiseren.

Verwachte economische impact: 1 miljoen euro

Wethouder Bas van der Pol verdedigde het project onder andere met een verwijzing naar de verwachte economische spin-off. Hij baseerde zich op cijfers van NBTC en VISIT Brabant. De schatting is dat de Groene Kathedraal zo’n 50.000 bezoekers zal trekken, met een geschatte besteding van twintig euro per persoon. “Dat betekent dat er minstens één miljoen euro in de lokale economie terechtkomt. Dit is een conservatieve schatting”, benadrukte hij. Bovendien zijn er lokale ondernemers betrokken, zoals boomtelers uit Udenhout. “Dit project zet Tilburg op de kaart.” De wethouder voegde toe dat het financiële risico bij de organisatie ligt en dat de positieve effecten voor de stad groter zijn dan alleen het kunstwerk zelf.

Coalitiepartijen zien kansen

Hoewel sommige partijen aanvankelijk schrokken van de kosten, zagen coalitiepartijen als VVD, GroenLinks, D66 en het CDA uiteindelijk vooral kansen. VVD-fractievoorzitter Stappershoef benadrukte de economische voordelen: “Dit evenement levert geld op en ondersteunt lokale ondernemers. Tilburg mag best ambitieus zijn.” GroenLinks wees op het bredere programma en het belang van groene initiatieven, ondanks het tijdelijke karakter.

D66 ging een stap verder en noemde de kritiek van LST ‘kleinstedelijk denken’. “400.000 euro is helemaal niet zoveel geld voor een project van deze omvang. Dit soort framing is een misplaatste verkiezingstruc”, stelde raadslid Sofia Schampers.

Kritiek op communicatie en tijdelijke aard

Toch was er ook binnen de tegenstemmers kritiek op de gang van zaken. CDA-fractievoorzitter Veldhoven erkende dat de communicatie rondom het project gebrekkig was: “De halve stad is tegen. Hoe gaat het college dit tot een succes maken?” Ook ONS Tilburg stelde vraagtekens bij de tijdelijke aard van de kathedraal: “Waarom wordt dit niet een permanent groen kunstwerk?”

Financiering

De Groene Kathedraal wordt gefinancierd vanuit verschillende bronnen. De gemeentelijke bijdrage van vier ton wordt aangevuld met zeven ton van de provincie Noord-Brabant. Dit project maakt deel uit van de Regiodeal Midden-Brabant “Innoveren, Experimenteren en Ondernemen met de Mens Centraal”, waarin vergroening en kunst samenkomen. Binnen dit programma is de ‘Van Gogh Homeland Biënnale’ een belangrijk onderdeel. Naast de provincie dragen ook andere partijen financieel bij, zoals SmartwayZ, Midpoint Brabant en lokale boomkwekers.

Groen hergebruikt?

De Groene Kathedraal komt in het voorjaar van 2026 in de Tilburgse Spoorzone te staan. Dit tijdelijke bouwwerk, ontworpen door de Brabantse architect Winy Maas, is een groene versie van de Heuvelse kerk in Tilburg en zal twee maanden te zien zijn.

Na afloop van het evenement wordt het groen hergebruikt binnen de stad. Het plan is om de bomen en struiken opnieuw te planten in lopende gemeentelijke groenprojecten, zoals in de Spoorzone. Er is echter nog geen garantie dat al het groen herplant kan worden, omdat sommige planten mogelijk niet overleven. De gemeente verwacht voor de zomer meer duidelijkheid over hoe dit uitgevoerd gaat worden.

LEES OOK:
Felle kritiek op kosten Groene Kathedraal: oppositie eist spoeddebat
Naamconflict rond de Groene Kathedraal: Almere niet blij met Tilburgs kunstproject

Edita Saakian