De stokstaartjes zijn twee à drie weken geleden geboren. “Ze zijn een centimeter of vijf groot en hebben kleine schattige haartjes”, vertelt dierverzorger Mathijs Marskamp. “Het zijn miniministokstaartjes.” De beestjes dwarrelen al lekker rond. Bij lekker weer, als de zon schijnt, komen de diertjes buiten en kunnen bezoekers ze bekijken. “Stokstaartjes kiezen zelf of ze de baby’s binnen of buiten leggen”, vertelt de verzorger.
Tantes voeden stokstaartjes op
Vooral de tantes voeden de kindjes op. De moeder zorgt voor voeding, de tantes voor het gedrag. “Het is fijn in een groepje, dan hoeven ze minder te doen”, vertelt Mathijs. De babystokstaartjes hebben nog geen naam, ook de geslachten zijn nog onbekend.
“In de eerste tijd willen we ze nog veel mogelijk met rust laten, zodat onze geur er niet aankomt”, verklaart de verzorger. “Op het moment dat onze geur aan de baby’s komt, heb je een risico dat ze niet meer verzorgd worden”, vertelt Mathijs. Stokstaartjes zijn gevoelig voor geur en ouders kunnen denken dat hun kind niet meer van hun is als deze anders ruikt.
Dwerggeitjes met ADHD-kick
Daarnaast zijn er ook dwerggeitjes geboren, een week geleden op woensdag. “Ze huppelen lekker in de wei”, vertelt Mathijs. “Ze zijn erg actief en speels, alsof ze een ADHD-kick hebben. Dat is leuk om naar te kijken.”
Het zijn drie mannetjes. “Dat is niet bijzonder, maar wel vervelend”, zegt de verzorger. Hij legt uit dat er kans is op incest. Daarom moeten de diertjes binnenkort al weg. “Ze zijn met drie tot vier maanden al geslachtsrijp, dan moeten we ze weghalen bij de moeder”, vertelt Mathijs. Tot die tijd zijn ze gewoon te bezoeken. Eerder dit jaar is er al een bijzonder schildpadje geboren.
LEES OOK: Oprichter van De Oliemeulen overleden, maar dochter Michelle neemt het over
