Raad verdeeld over mobiliteitsplannen Tilburg: ‘Niet alles hoeft tegelijk, maar niets doen is geen optie’

Bron: Jostijn Ligtvoet

De Tilburgse gemeenteraad discussieerde donderdagavond fel over de toekomst van de mobiliteit in de stad. Een ambitieus pakket aan maatregelen moet zorgen voor een betere bereikbaarheid, meer verkeersveiligheid en ruimte voor fietsers en openbaar vervoer. Maar de weg naar dat toekomstbeeld blijkt allesbehalve geëffend: terwijl sommige partijen juist gas bij willen geven, trappen anderen nadrukkelijk op de rem.

Er klonk stevige kritiek, onder andere vanuit LST. De partij noemt het plan “wensdenken” en waarschuwt dat het verkeer niet verbetert door autowegen te versmallen. “Er komen duizenden auto’s bij en dan halen we rijstroken weg? Dat is de wereld op z’n kop”, aldus fractievoorzitter Van den Berg. De partij kondigde aan desnoods een referendum te organiseren als de plannen doorgaan.

GroenLinks en D66 zijn daarentegen uitgesproken voorstander van de mobiliteitstransitie. “Falen is geen optie”, stelde GroenLinks-raadslid Arne Kramer. “De infrastructuur moet mee als we het openbaar vervoer verbeteren. Dit is niet alleen noodzakelijk, maar ook een kans om Tilburg gezonder en leefbaarder te maken.” Ook D66 sprak van een noodzakelijke omslag. Raadslid Blokker: “Het vraagt lef en verantwoordelijkheid. Als we niets doen, staat straks alles vast.”

VVD: ‘Er is meer tijd nodig’

De VVD toonde zich kritisch op het tempo van de besluitvorming. “Waarom moeten we nu al zulke ingrijpende keuzes maken over bijvoorbeeld de Gasthuisring?” vroeg raadslid Kriellaars zich af. “We hebben meer tijd nodig en vooral: betere participatie. Er zijn nog te veel vragen over gevolgen voor de economie, omwonenden en verkeersstromen.”

Ook CDA, Lokaal Tilburg, 50PLUS en de SP uitten zorgen. Zij vinden dat inwoners onvoldoende zijn betrokken en maken zich zorgen over sluipverkeer in woonwijken. 50PLUS vroeg specifiek aandacht voor ouderen die afhankelijk zijn van de auto. PvdA wees op gevaarlijke oversteekplekken en vroeg om betere oplossingen voor voetgangers en fietsers.

Wethouder Grashoff: ‘We moeten uitleggen waarom minder soms meer is’

Wethouder Rik Grashoff verdedigde het plan, maar erkende ook de zorgen. “Ik begrijp dat het ingewikkeld is: je krijgt meer auto’s en je versmalt een weg. Maar soms moet je een overbelaste route juist afschalen, zodat het totale netwerk beter functioneert.”

Een belangrijk en omstreden onderdeel is de aanpak van de Ringbaan West, waar het college voorstelt de weg terug te brengen tot twee keer één rijstrook. De vrijgekomen ruimte zou worden gebruikt voor een aparte busbaan en brede fietspaden. Het doel is om automobilisten andere keuzes te laten maken, zodat de verkeersdruk zich beter verdeelt.

Als je een route aantrekkelijker maakt voor fiets en ov, gaan mensen vanzelf andere keuzes maken, is het idee. Berekeningen tonen aan dat het verkeer op de Ringbaan West dan zou kunnen halveren tot zo’n 22.000 voertuigen per dag, zonder grote knelpunten te veroorzaken.

Geen overhaaste beslissingen

Grashoff benadrukte dat het definitieve besluit pas eind juni valt. “We gaan zeker nog in gesprek met bewoners rond de Baron van Voorst tot Voorstweg, de Gasthuisring en ook met mensen uit Noord.” Het Quirijnstokviaduct afsluiten voor auto’s is na kritiek en nader onderzoek uit het plan gehaald.

Op vragen uit de raad over pilots en fasering zei hij: “Je kunt niet alles in kleine stappen doen. Sommige investeringen zijn zo groot, dat je van tevoren vrij zeker moet zijn van de richting. Maar ik sluit pilots ook niet uit, daar zijn we over in gesprek.”

LEES OOK:
Heeft Ringbaan West straks nog maar één rijbaan? Daar gaan Tilburgse partijen over in debat

Edita Saakian