Lana’s viervoeter Paco overleeft aanval, maar ze kan rekening van 7000 euro niet betalen

Hondje Paco draagt een beschermend shirt na aanval. (Foto: Vanessa Spaanderman)

Lana* leeft sinds vrijdag 28 maart in een heuse hel. Haar trouwe viervoeter Paco* werd toen aangevallen door een Turkse herder, de hond van haar buurman. Haar hondje verkeerde in kritieke toestand, maar lijkt inmiddels te herstellen van de aanval. Een opluchting voor het baasje, maar een nieuw probleem dient zich aan: een dierenartsrekening van 7000 euro. De buurman voelt zich niet verantwoordelijk, waardoor Lana met haar handen in het haar zit. “Ik ben een alleenstaande moeder van twee kinderen. Hoe moet ik dit ooit kunnen betalen?”

Inmiddels heeft Paco zijn derde operatie achter de rug. Naar omstandigheden gaat het goed, maar Lana is compleet van slag. Sinds de aanval ervaart ze enorme stress en verdriet. ’s Ochtends, vlak voor haar werk, wilde ze haar hondje nog even uitlaten. Ze stond bij de lift te wachten toen Paco werd aangevallen door de hond van de buurman. “Mijn hondje piepte enorm en ik was compleet in shock. De buurman liep zonder pardon weg en liet ons gewoon achter in de hal”, vertelt Lana.

Medebewoners hoorden het geschreeuw en snelden naar haar toe. Paco werd naar de dierenarts gebracht, waar hij in eerste instantie alleen antibiotica kreeg. Maar twee dagen na de aanval ging zijn toestand sterk achteruit. “Hij kon niet meer op zijn eigen pootjes staan en wilde niet eten of drinken”, vertelt Lana geëmotioneerd. Het bleek ernstig mis te zijn: de huid op zijn rug had zich losgelaten van het onderliggende weefsel en was gaan infecteren. Daarnaast had Paco een scheur in zijn buikwand.

(Lees verder onder de foto’s.)

Paco vlak na de aanval van de Turkse herder.

Buurman onbereikbaar

Het hondje moest uiteindelijk een week bij de dierenarts blijven. Lana kreeg toen de eerste rekening gepresenteerd: ruim 5000 euro. Ze moest minimaal de helft aanbetalen om haar hondje mee naar huis te mogen nemen. Ze probeerde verhaal te halen bij haar buurman, maar die deed de deur niet open. “Ik had de rekening in mijn hand en wist dat hij thuis was, maar hij reageerde niet. Toen heb ik de politie gebeld”, legt ze uit.

Een dag later kwam een wijkagent langs om de situatie sussen. Hij gaf haar het telefoonnummer van de ex-vrouw van de buurman, in de hoop te kunnen bemiddelen. Maar ook dat contact verloopt stroef. “Inmiddels heb ik een advocaat in de arm genomen om het geld zo snel mogelijk te verhalen. Ik heb geen 7000 euro op mijn bankrekening staan”, verzucht Lana. Ze heeft vier weken uitstel gekregen om het resterende bedrag te betalen.

Uit wanhoop startte ze een crowdfundactie. “Ik kan niet meer slapen en ik durf niet meer uit mijn huis te komen. Dit heeft heel mijn leven kapot gemaakt.”

(Lees verder onder de foto’s. Let op: ze kunnen als schokkend worden ervaren.)

Paco na de tweede operatie. In zijn buik en rug waren drains geplaatst.

Muilkorfplicht

Volgens buurtbewoners zou de hond eerder al andere honden hebben aangevallen, waarbij sommige het niet hebben overleefd. Er zou daarom een muilkorfplicht gelden. De gemeente Tilburg wil om privacyredenen niet bevestigen of daar inderdaad sprake is. Meerdere bewoners geven aan dat de hond inmiddels in beslag genomen is en dat het nog maar de vraag is of de Turkse herder terugkeert bij de buurman.

Vervolgstappen

Volgens advocaat Mitchell Verbunt van Westpoint Advocaten | mediators is er in dit soort situaties geen kant-en-klare handleiding die je kunt volgen. “Probeer er eerst samen uit te komen en als dat niet lukt, kun je altijd vervolgstappen zetten”, legt Verbunt uit.

In het Burgerlijk Wetboek staat dat voor dieren en zaken dezelfde rechtsregels van toepassing zijn. “Dieren zijn natuurlijk niet hetzelfde als goederen, maar juridisch gezien vallen ze in het civiel recht wel onder dezelfde regels. Als blijkt dat er een muilkorfplicht was, de hond geen muilkorf droeg en bovendien al eerder andere honden heeft verwond, dan ligt een aangifte in de rede. In het civiele recht wordt alleen schade vergoed, maar in het strafrecht kan er ook een straf en een schadevergoeding worden opgelegd. Door deze omstandigheden heeft de buurmanmogelijk de aanmerkelijke kans aanvaard dat zijn hond opnieuw verwondingen zou toebrengen aan andere honden. Dit wordt in juridische termen ‘voorwaardelijk opzet’ genoemd.”

Het hangt volgens Verbunt van verschillende factoren af, waaronder het type hond. “Het maakt immers veel uit of je te maken hebt met een pitbull of een chihuahua. Bij een Turkse herder, bijvoorbeeld, rust er een zwaardere verantwoordelijkheid op de eigenaar, omdat er een groter gevaar van zo’n hond voor zo’n omgeving kan uitgaan. Hoe groter het risico dat uitgaat van wat je bezit, hoe groter je zorgplicht is en dan zul je voorzorgsmaatregelen moeten nemen, zoals een muilkorf.”

Onzekerheid

Voor Lana is het afwachten tot de letselschadespecialist zijn werk doet. Ze leeft in een nachtmerrie en hoopt dat de financiële schade snel wordt vergoed. “Ik ben door dit alles financieel aan de grond geraakt. In oktober heb ik mijn appartement gekocht. Al mijn spaargeld, alles wat ik had, is daarin gaan zitten. En nu zit ik met een schuld van 7000 euro. Mijn leven ligt in puin. Ik kan dit nooit betalen”, zucht Lana.

* Vanwege de privacy hebben we de namen veranderd. De echte namen zijn bekend bij de redactie.

Vanessa Spaanderman