Vooral in april en mei maakt de berk stuifmeel of pollen aan. De boosdoeners zijn de langwerpige katjes van de boom. Het hoogtepunt van de Cipres familie en venijnboom is net voorbij, maar nu maakt de berk zich op om zijn pollen los te laten. Uit onderzoek van Nivel blijkt dat mensen met hooikoorts zich vaker melden bij de huisarts dan voorgaande jaren.
Diezelfde stijging ziet Landzaat ook in Tilburg. “De hazelaar en de els stonden dit jaar vroeg in bloei. Dat komt ook door klimaatverandering. We zien daarin dat er een eerdere start is van die seizoenen. Het had ook een tijd niet geregend. Met regen slaan die pollen ook sneller neer en ervaren mensen minder klachten”, legt Landzaat uit.
Ook de verstedelijking en de toename van CO₂ in de lucht zorgt ervoor dat de allergeniciteit van die pollen toeneemt, dit zorgt voor toename van klachten bij een grotere groep mensen. Zo is er volgens de arts ook een toename te zien bij andere allergieën zoals bij voedselallergieën, eczeem en allergische astma.
Meer maar ook jonger
Mensen die er aanleg voor hebben, hoeven niet altijd een allergie te ontwikkelen. Wel kan de leefstijl van mensen invloed hebben op de ontwikkeling van een allergie. Landzaat ziet ook dat er op een steeds jongere leeftijd een allergie hebben. “Gewoonlijk ontwikkelen kinderen rond hun twaalfde hooikoorts. Maar we zien nu steeds vaker kinderen op heel vroege leeftijd die er al last van hebben. Dus ook kinderen van tien, maar zelfs kinderen van zes jaar die last hebben van een boompollenallergie.”
De medische wetenschap heeft daar een verklaring voor. “Dit alles heeft te maken met vele factoren, zoals bijvoorbeeld antibioticagebruik, ons dieet, gebruik van zepen en de vervuiling van de lucht. Daardoor kunnen mensen minder goede bacteriën op hun huid en in hun lichaam hebben. Ook kunnen ze een kwetsbare huid of luchtwegen krijgen. Daardoor raakt je afweer in de war en kun je sneller allergieën krijgen “, aldus Landzaat.
Hooikoortstape tot pillen met pollen
Google ‘hooikoorts bestrijden’ en tientallen pagina’s komen tevoorschijn met allerlei informatie. Van hooikoortstape, acupunctuur tot pillen met pollen erin. “Het enige wat echt bewezen werkt is antihistamine. Dat kun je in tabletvorm nemen of via een ontstekingsremmende neusspray. Hooikoorts is niet te genezen.”
Wat ook wetenschappelijk bewezen is, is immuuntherapie. “Het is een lange behandeling van drie tot vijf jaar als antihistamine niet heeft geholpen. Via een injectie of een tablet worden dan elke keer kleine beetjes van die boompollen of graspollen in je lichaam gestopt. Je lijf raakt er dan meer aan gewend en heb je minder heftige klachten.”
Wat betreft de verschillende middeltjes op de markt, is de arts heel duidelijk. ” Sommige mensen denken dat bepaalde middeltjes de klachten laten minderen. Het is wetenschappelijk nooit bewezen.”
LEES OOK:
Henny is klaar met de bomen in zijn wijk: ‘Ademhalingsproblemen, jeuk en rode vlekken’
