Even helemaal terug naar het begin, november 2020. “We zaten bij elkaar in de klas op het Odulphuslyceum en we waren niet de ijverigste leerlinge”, vertelt Lucas. “Bij aardrijkskunde moesten we een samenvatting schrijven, maar dat hadden we alle vier niet gedaan. Toen moesten we naar de mediatheek om dat alsnog te doen, maar we deden natuurlijk allesbehalve die samenvatting maken. Toen zei Jesse: ‘Wat nou als we deze gesprekken opnemen en online gooien?’” Daar werd Tussenuurtje de Podcast geboren.
TikTok en YouTube
Na tientallen podcasts stopten de Tilburgers ineens. “De rek was er een beetje uit, maar na negen maanden begonnen we het toch wel te missen. We willen nu zelfs gaan uitbreiden op meerdere vlakken. We doen meer op TikTok en gaan zelf YouTubevideo’s maken.”
Maar waar gaan die podcasts dan eigenlijk over? “Van alles”, vertelt Lucas. “We hebben het bijvoorbeeld onlangs over katers gehad, terwijl we allemaal een kater hebben.” Andere onderwerpen die de heren aansnijden zijn vreemdgaan, tentamens of seks, maar ook hele serieuze onderwerpen, zoals mentale gezondheid.
Dat slaat aan, want inmiddels heeft Tussenuurtje de Podcast zo’n 60.000 maandelijkse luisteraars. “Ik denk dat je gewoon het gevoel krijgt dat je gewoon naar een vriendengroep luistert. Ook horen we regelmatig dat onze dynamiek prettig is om naar te luisteren. Allemaal een beetje onze eigen persoonlijkheid, maar wel aanvullend op elkaar.”
Meeste potentieel
Voor nu is het echt nog hobby, vertelt Lucas. “We studeren alle vier nog en hebben ook nog eens een bijbaan, omdat we er nog niet echt van kunnen leven.” Maar dat is uiteindelijk wel de grote droom. “Het zou ideaal zijn als we hier daadwerkelijk van kunnen leven. Het is iets wat we ontzettend leuk vinden en denk dat er in deze tijd waar alles online gebeurt veel mogelijkheden zijn.”
Er zijn natuurlijk ontzettend veel podcastmakers, die ervan dromen groots door te breken en ervan te leven. Toch heeft Lucas goede hoop dat hij en zijn drie vrienden het gaan redden. “Ons vorige podcastlabel zei weleens: ‘jullie zijn onze podcast met het meeste onbenutte potentieel’. We zijn er eigenlijk net iets te weinig mee bezig. Als we erin gaan geloven en we gaan er keihard aan werken dan kan het heel leuk worden.”
Herkend worden in de Efteling
Inmiddels worden de Tilburgse podcastmakers ook wel eens herkend, bijvoorbeeld op stap, maar ook in de Efteling. “Toen kwam er een jongen naar me toe die zei: ‘ben jij van die podcast?’ Daarna kwamen we hem nog een keer tegen en vroeg hij of ik met hem op de foto wilde. Dat is wel absurd. Wij zijn ook gewoon maar doodnormale studenten.”
