Dat zijn de belangrijkste voorstellen die de Tilburgse universiteit doet in het kader van ‘zelfregie’, een gezamenlijk plan van Nederlandse universiteiten om zelf maatregelen te nemen rond internationalisering van het hoger onderwijs.
Reactie op wet van Dijkgraaf
De voorstellen zijn een reactie op de wet Internationalisering in Balans, een initiatief van voormalig minister Dijkgraaf, dat nu door het huidige kabinet wordt doorgezet. Die wet verplicht elke opleiding om een Toets Anderstalig Onderwijs (TAO) te doorlopen als ze onderwijs in een andere taal dan het Nederlands willen geven.
Volgens de universiteiten zorgt die toets voor veel extra administratie en heeft het te grote gevolgen voor onderwijs en onderzoek. Daarom stellen ze voor om die TAO te schrappen, in ruil voor eigen, gezamenlijke maatregelen.
Verplichte toets moet uit wet
De maatregelen gaan alleen door als de TAO vervalt. In dat geval kunnen ze op z’n vroegst ingaan in studiejaar 2027-2028. Voor studenten die al aan hun opleiding zijn begonnen, verandert er niets. De universiteiten vragen de politiek om hen de ruimte te geven om dit plan uit te voeren. Dat kan alleen als de politiek de verplichte toets voor anderstalig onderwijs bij bestaande opleidingen uit de wet haalt.
De Tilburgse universiteit sluit zich hiermee aan bij een breder plan van alle Nederlandse universiteiten. Daarin worden onder meer afspraken gemaakt over de maximale instroom van internationale studenten, het versterken van de Nederlandse taal in het onderwijs en het vergroten van de kans dat internationale studenten na hun studie in Nederland blijven.
