Na 23 jaar verdwijnt Decennia Design uit het Tilburgse straatbeeld

Decennia Design
In december eindigt het huurcontract en gaat Decennia Design online verder (foto: Edita Saakian/Omroep Tilburg).

Na 23 jaar is het klaar voor Angelique en Christian Benschop. Decennia Design, de bekende vintagewinkel op de hoek van de Meelstraat en Diepenstraat, gaat stoppen met de fysieke winkels. Alleen online gaat het avontuur verder.

Het verhaal van Decennia Design begon op een zolderkamer in Oisterwijk. “We hadden geen idee waar we aan begonnen”, zegt Angelique. “Het begon allemaal met Marktplaats. We kochten daar tweedehands meubels en verkochten ze weer. Maar dan wél de echte pareltjes. Stuk voor stuk designklassiekers.”

“Op den duur ben je meer manager dan schatzoeker.”

Wat begon als een kleine hobby, werd een serieus bedrijf. De afgelopen jaren groeide Decennia Design uit tot een succesvolle zaak van 2.150 m² met zeven medewerkers. Maar de fysieke winkel begon steeds meer belasting te geven. Het huurpand aan de Diepenstraat was slecht onderhouden en met de komst van hun kleinkinderen werd het werk fysiek te zwaar.

“We huren het pand aan de overkant nu al 23 jaar”, vertelt Angelique, zittend tussen de meubels in hun woon-werk-winkel op de hoek van de Meelstraat. “Maar het is echt slecht onderhouden. Overal staan emmertjes vanwege lekkages.” En ja, met dure meubelen wil je geen risico lopen. “We willen nu echt tijd voor onszelf”, zegt Angelique. “Het is tijd om met minder spullen meer te doen, en dat kan online beter.”

De liefde voor mooie meubels bleef, maar het runnen van een grote winkel slokte alle tijd op. “Op den duur ben je meer manager dan schatzoeker. En dat is nu juist wat we het liefste doen: zelf bijzondere stukken vinden.”

“Van sommige stukken kun je geen afscheid nemen.”

De overstap naar online verkoop is logisch, vindt Angelique. “We deden vanaf het begin al veel via internet. Maar je merkt gewoon: doordeweeks komen er bijna geen mensen meer in de winkel. Online gaat het beter, zelfs naar het buitenland.”

Aan het eind van het jaar loopt het huurcontract af. Verlengen met vijf jaar zagen ze niet zitten. Dat het huurpand er slecht aan toe is, maakte de keuze nog makkelijker. “Ik denk dat er al dertig jaar niets is gedaan aan onderhoud. En de eigenaresse gaf aan dat ze het pand ook wilde verkopen aan een projectontwikkelaar. Dus het viel allemaal precies goed.”

De opslag in Tilburg-Noord, die ze zes jaar geleden al kochten, wordt straks hun nieuwe uitvalsbasis. Wel moeten ze het doen met veel minder ruimte: 600 m2. “We gaan daar een mooie, overzichtelijke collectie neerzetten. Niet alles hoeft weg, we kunnen veel opslaan.”

Toch klinkt er ook weemoed. “Sommige stukken neem je gewoon mee, daar kun je geen afscheid van nemen”, zegt Angelique. “Zoals een originele Cassina-kast. Die kwaliteit krijg je vandaag de dag bijna niet meer.”

“We gaan terug met waar het ooit mee begon.”

Zelf bijzondere vintage meubels opsporen, blijft de grote passie. “Het leukste blijft de inkoop. Op pad, mannetjes opbellen, kringlopen afstruinen. We hebben connecties in Italië, Denemarken, overal een beetje.”

Decennia Design blijft dus bestaan, alleen niet meer als winkel waar je zo even binnenloopt. “We gaan terug naar waar het ooit mee begon: mooie spullen zoeken, ze liefdevol opknappen en online verkopen. Daar hebben we weer zin in.”

En ja, ze hebben er vrede mee. “Je kunt niet blijven hangen in iets wat niet meer werkt. Dit voelt als het juiste moment.”

Edita Saakian