Hoe wordt een Tilburgse kunstenaar wereldberoemd in Japan terwijl hij in zijn geboortestad nog altijd vrij onbekend is. Het antwoord blijkt te zijn: “Kippen.” “Wat zegt u? Kippen? Precies, de kip, het allerlulligste dier op aarde, een vogel die niet kan vliegen, het dier dat de ijstijd heeft overleefd om in onze legbatterijen te belanden. Bij kip denken wij aan kipfilet, kipnuggets en saté ajam. Niet aan levende wezens, laat staan aan kunst”, begint Hans Innemée. Hij citeert eerst schrijver Ramsey Nasr: “Struikelkont vol eieren, wees dan ook geen kip, wees vos, wees vos!” En zegt dan ironisch: “En terecht”. Maar nee hoor, hij ziet de kip juist als de ‘kroon op de schepping’, omdat de kunstenaar met het beeld van de kip de essentie van ons bestaan wil uitdrukken.
Innemée maakt een vergelijking tussen zijn werk en dat van Mondriaan. Net als Mondriaan zich beperkte tot vlakken en lijnen, is Hans gecharmeerd van het terugbrengen van de werkelijkheid tot de kern. In zijn geval de kip. “In dat dier komen tegenstelling en verbondenheid tot leven”, zegt hij. “Japanners snappen dat, nu u nog, geachte nuchtere Nederlander.”
En dus is wat Hans Innemée de ‘kroon op de schepping’ noemt te zien bij het ‘Metropolitan Museum | Tilburg’, Stedekestraat 15. Ook in tijden van corona, het museum is zeven dagen in de week, dag en nacht, open. Toegang vrij en reserveren niet nodig.