Door de bank genomen: hart Verleiders na tien jaar zeker geen moordkuil

In 2014 werd in de voorstelling ‘Door de bank genomen’ van theatergezelschap De Verleiders (groepsfoto) de aanval geopend op het geldstelsel en de banken. Inmiddels is het gezelschap terug met een vervolg: ‘Door de bank genomen - tien jaar later’.
Theatergezelschap De Verleiders | Foto: Ben van Duin

In 2014 verraste theatergezelschap De Verleiders vriend en vijand met ongekend scherpe kritiek op het geldstelsel en de banken. Hun voorstelling ‘Door de bank genomen’ zorgde voor een stevige discussie en een roep om verandering. Er werd een steen in de vijver gegooid… Nu maken De Verleiders de balans op en werpen ze in het onvermijdelijke vervolg ‘Door de bank genomen – tien jaar later’ een kritische blik op de toekomst, met de nodige dosis ironie.

De dame en heren van De Verleiders zien met lede ogen aan dat het zo’n tien jaar na Door de bank genomen alleen maar erger is geworden. Maar er is hoop: op dit moment staat de Central Bank Digital Currency (CBDC) in de steigers. Met dit nieuwe geldstelsel zal de macht verschuiven van private banken naar de centrale bank. Eindelijk goed nieuws, zou je denken. Toch lijkt, opvallend genoeg, haast niemand hiervan op de hoogte te zijn.

Het is dus hoog tijd voor een vervolg op die voorstelling, waarin De Verleiders op vlijmscherpe wijze de onderste steen boven halen. Want is CBDC echt alleen maar goed nieuws? De Verleiders willen voorkomen dat we tien jaar later nóg een keer door de bank genomen worden. Dit vervolg geeft je daarom een kritische blik, op zowel het heden als op de toekomst, in een twee uur durende achtbaan aan feiten, analyses, grafieken en mini-colleges. En zoals we eerder zagen bij dit gezelschap wordt alles gebracht met humor. Bijtende humor.

Door de bank genomen – tien jaar later is woensdag 31 mei te zien in Schouwburg Concertzaal Tilburg.

Foto: Raymond van Olphen

Kritische geluiden

De voorstelling heeft ook enkele kritische reacties gekregen van de pers. Pierre Bokma schittert als een foute bankdirecteur die zo uit Rundfunk zou kunnen komen, en als een opa die de moderne tijd niet snapt. Af en toe wordt er een sneer uitgedeeld over onderwerpen als woke-zijn, genderneutraliteit en privacy, die eigenlijk in een nieuwe voorstelling zouden passen – Hein Janssen in de Volkskrant. Enkele dagen voor de première stortte de Silicon Valley Bank in Amerika in. Verleider-voorman George van Houts zal daar niet van op hebben gekeken. Alert blijven, dat lijkt de voornaamste boodschap van deze Verleiders-aflevering, maar de voorstelling zelf biedt daar weinig handvatten toe – Theaterkrant.

Teaser van Door de bank genomen – tien jaar later
Foto: Raymond van Olphen
Foto: Raymond van Olphen

Kees-Luc Simons